Skikkelig bra jobba!

Tromsø kommune får toppkarakter av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, for sin håndtering av det store utbruddet for et par uker siden. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen, lederen av smittevernteamet Øivind Benjaminsen og ordfører Gunnar Wilhelmsen på pressekonferansen onsdag. Foto: Astrid Øvre Helland

Tromsø kommune får toppkarakter av assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad, for sin håndtering av det store utbruddet for et par uker siden. Kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen, lederen av smittevernteamet Øivind Benjaminsen og ordfører Gunnar Wilhelmsen på pressekonferansen onsdag. Foto: Astrid Øvre Helland

Av

Tromsø klarte å slå ned det store utbruddet for et par, tre uker siden. Om vi fortsatt skal klare å holde fortet, er mye opp til oss selv. Mange er slitne og lei nå. Men det er lys i tunnelen der framme. Vaksinene gir håp om mer normale tider. Og vi ser at innsats nytter. Vi må bare holde ut.

DEL

KommentarDette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.Tromsø får toppkarakter av Espen Rostrup Nakstad, mannen alle her i landet er blitt godt kjent med, etter at pandemien brøt løs. Den rosende omtalen fra assisterende helsedirektør er en skikkelig fjær i hatten for Tromsø kommune, ledelsen og alle involverte helsearbeidere, med kommuneoverlege Kathrine Kristoffersen og leder av smittevernteamet, Øivind Benjaminsen, i spissen.

Selv takker de også befolkningen, for tromsøværingene skal ha ros for å ta ansvar. Vi kan jo ved selvsyn observere at vi er blitt ganske disiplinerte, vi holder avstand så godt det lar seg gjøre, vi spriter hender i offentlige rom, vi tar hensyn og forhåpentligvis er vi nøye med håndhygienen og tenker oss om før vi legger ut på reise.

Hjemmekontorene er i høst delvis tatt i bruk igjen, for å redusere smittefaren både på arbeidsplasser og i kollektivtransporten.

Klarer vi å holde smitten nede fortsatt, nå som pandemien herjer i flere byer, er det litt av en bragd.

Onsdag 18. november var en merkedag i kommunen. Midt i galopperende smittetall fra andre deler av landet, kunne Tromsø rapportere om null smitte siste døgn. Det var første gang siden 24. oktober. -En merkedag, sa ordfører Gunnar Wilhelmsen.

For det så mørkt ut en stund. Store utbrudd på videregående skoler i byen, flere titalls elever smittet, og flere hundre mennesker i karantene, hva ville de neste dagene bringe? Det var sikkert flere enn meg som tenkte at dette kunne komme til å bli stygt.

Men elevene tok forbilledlig ansvar. Det er kjipt å bli sendt hjem til karantene og digital undervisning, men de har holdt ut.

Kommunen taklet situasjonen med å doble testkapasiteten ved koronasenteret i Kroken, og å opprette et nytt drop-inn testsenter. Et stort helseapparat var raskt i sving, med testing, avdekking av smitte og smittesporing for å kunne isolere mulig smittede. Det er en innsats det virkelig står respekt av.

Også kommunikasjonen har vært upåklagelig. Det har vært pressekonferanser med oppdatert informasjon, om smitte, råd og forholdsregler. Kommunikasjon har hele veien vært klar, tydelig og troverdig. Kommuneoverlegen snakker med faglig tyngde, men «så folk forstår», som vi sier her nord. Forholdet til media er godt, og vi har formidlet alt, fra tall og fakta, til planer for å slå ned smitten, og reportasjer om hvordan smittesporerne arbeider, for eksempel.

Tromsø har flere utfordringer enn lokale utbrudd. Byen er i en spesiell situasjon som IHR (International Health Regulations) havn. Som en av tre havner i Norge er Tromsø forpliktet til å stille med nødvendige lokaler, personal og utstyr som er påkrevd under covid-19 utbruddet, om et skip med smitte skulle søke havn her. Det gjør belastningen ekstra stor for kommunen, som fikk litt av en jobb i fanget da den russiske tråleren Obeljaj la til kai i oktober, med 30 smittede besetningsmedlemmer, hvorav minst en med covid-19.

Mandag kom fiskebåten Aquamarine til byen, russisk den også, og med korona i lasten. Tromsø kommune må innlosjere mannskapet i dertil egnede karantene-lokaler.

Glemt er heller ikke Hurtigrutens ankomst til byen i sommer, med koronaviruset om bord. Det satte helseapparatet til kommunen på en stor prøve.

Å ivareta syke og smittede på forsvarlig vis har tidvis gått hardt ut over kapasiteten til den kommunale legevakten, blant annet. På alle hold har innsatsen fra helsearbeiderne vært stor. Og Tromsø har gjort jobben!

Dermed er det selvfølgelig ikke sagt at vi ikke vil oppleve nye utbrudd. Om vi fortsatt skal klare å holde fortet, er mye opp til oss selv. Det er vi, innbyggerne, som må gjøre dugnaden «på golvet», vi som må søke å unngå sykdom ved å følge råd og smittevernsregler.

Mange er slitne og lei. Men det er lys i tunnelen der framme. Vaksinene gir håp om mer normale tider. Det gjør også det faktum at vi nå ser at innsats nytter. Vi må bare holde ut.

Send innlegg «

Delta med dine meninger om samfunn, næringsliv, politikk og kultur i nord!

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken