Gå til sidens hovedinnhold

Skattestuntet i Bø har blitt et politisk revynummer

Fadesen i Bø i Vesterålen kunne vært råstoff til Vett og Uvett.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skattestuntet i Bø har slått spektakulært tilbake på Høyre. «Norges Monaco» må subsidieres av norske skattebetalere. Fordi den lille kommunen i Vesterålen ikke har rygg til å bære det de selv solgte inn som en investering.

Da ordfører Sture Pedersen i oktober ble rikskjendis etter å ha satt ned formueskatten, ble han hyllet som en Messias av NHO-direktører og Høyre-folk i Nord-Norge. Bø i Vesterålen gir inspirasjon i hele Bygde-Norge, men møtes med janteloven, skrev Høyres stortingskandidat i Nordland, Bård Ludvig Thorheim.

Det er fascinerende å se tilbake på den ideologiske blindsonen som ble skapt. Fraværet av kritisk refleksjon, hvordan alt av gråsoner ble feid vekk. Samfunnstopper heiet på at en kommune valgte å ta inn mindre skatt fra de rikeste, men med forventning om samme velferd som alle andre. Og det før en eneste ny arbeidsplass er skapt i Bø. PR-operasjonen skygget for andre og langt viktigere diskusjoner om distriktene. For eksempel hvor stor andel av verdiskapningen som bør bli igjen lokalt.

Det gikk som det måtte gå. Etter at Bø har påført seg selv et tap på flere millioner kroner i året for at mangemillionærer skal slippe å betale skatt, har regjeringen vært nødt til å komme Bø til unnsetning. De har hørt nødropene fra sin egen Høyre-ordfører. Og bestemt at skatte-tapet i Bø må dekkes inn av alle andre kommuner i Norge. Unntaket rokker ved prinsippet om at kommuner som kutter skatten, må betale regningen selv.

Da kommunestyret i Bø gjorde vedtaket, hadde rådmannen i sitt budsjettforslag gjort dem oppmerksom på konsekvensene av å redusere formueskatten med 0,5 prosent. «Problemet er at da vil inntektsutjevningen gå like mye ned, slik at kommunen ikke i særlig grad sitter igjen med noe», skrev rådmannen i klartekst.

Men kommunestyret i Bø bare peiset på, som det heter på godt nordnorsk. Derfor har det hele endt opp som noe verken Bø eller Nord-Norge har noen grunn til å være stolte over. Det kunne ha vært fremført på en revyscene, slik det har spilt seg ut.

Saken har blitt en fest-forestilling for opposisjonen på Stortinget, men nå reageres det også i Høyre. Selv i Nordland spør sentrale Høyre-folk nå hvordan i alle dager dette kunne skje uten at noen i partiet eller kommunaldepartementets politiske ledelse slo alarm. Alle skjønner at dette blir en tapersak for Høyre i den kommende valgkampen. Den tidligere gruppelederen for Høyre i Nannestad, kommunen Bjørn Dæhlie rømte fra, sier han er sjokkert over at regjeringen aksepterer at det norske folk må betale for inkompetanse fra lokalpolitikere som ikke har oversikt over hvordan skatteutjevningsystemet virker.

Det som står igjen er ganske sørgelig; en nordnorsk kommune som ikke forstår rekkevidden av egne vedtak, og når virkeligheten går opp for dem, ropes det på staten. Nettopp det stempelet mange i landsdelen har arbeidet så hardt for å kvitte seg med.

At utgangspunktet er Nord-Norge, landets mest ressursrike region, er mest trist. På den annen side; om man legger godviljen til er det mulig å se humoren og det gamle nordnorske overmotet i det hele. Hvis Peter Wessel Zapffe hadde vært vitne til denne lapsusen, ville han kanskje hatt råstoff til en fersk stubbe i Vett og Uvett.

Kommentarer til denne saken