Våre helikopterpiloter er utdannet på denne helikoptertypen fra USA. De trenger kun en utsjekk for å være operative. Som jeg har sagt tidligere, så var Sverige operative med Black Hawk på 16 måneder. Dette uten å ha erfaring fra helikoptertypen. I tillegg brukte de Black Hawk i skarp utenlandstjeneste.

I en slik innfasing av ny flåte, der man velger Black- og Sea Hawk med oppdatert versjon med glass- cockpit og nye systemer, så kan man inngå avtale med leverandør og USA som vår alliert om at de i en fase hjelper til med logistikk og teknisk personell til våre ansatte har typegodkjenning, samt at delelager er på plass.

Dette høres kanskje enkelt ut, men alt handler om vilje, og sist, men ikke minst, så må det faktisk settes av midler til dette nå. Dette vil gi nasjonen Norge et løft. I tillegg vil vi gi vårt dyktige personell en forutsigbarhet og trygghet for fremtiden. Dette er nasjonen verdig.

Det er regelrett pinlig at alt nå ligger nede. Jeg har ofte tenkt på hva våre allierte tenker når de er på Bardufoss. Våre allierte stiller med en kampkraft og støtte som vi bare kan drømme om. Vi har vært helt i toppen, men nå ligger vi nede som en vingebrukket spurv.

Alt handler om vilje og å tørre og ta et valg, uten lange prosesser som svekker beredskapen ytterligere.

Jeg regner med at Troms-benken på Stortinget er på i denne saken, spesielt de som sitter i posisjon i regjeringen og aktuelle komiteer. Jeg forventer det!

Igjen minner jeg om hva jeg sa i riksmedia under Debatten hos NRK 7. februar 2019.