Gå til sidens hovedinnhold

Siste ukers smittevekst i Tromsø kan ikke stanses gjennom bygging av naturlig immunitet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Smittevernoverlege Trond Brattland uttaler følgende til Nordlys tirsdag 27. oktober:

"Det må skje noe for at R-tallet går under én. At folk faktisk blir smittet er en ting og vil øke immuniteten."

Og videre:

"Alle skal trolig bli kjent med dette viruset. Det er ganske mange som skal bli smittet i årene framover. Målet er at vi skal leve med dette viruset."

Dette er formuleringer som likner veldig på utsagn som er kommet fra talspersoner for Folkehelseinstituttet (FHI), og hvis man skal forsøke å tolke dem, så må det være at det som skal bringe veksten i smittetall og innleggelser ned i tiden framover i stor grad er naturlig immunitet i befolkningen ved at mange blir smittet.

Det er forvirrende at Brattland snakker om «årene framover», når bakgrunnen for uttalelsene er økning i smittetallene i Tromsø de siste ukene. R-tall større enn 1 kan ikke aksepteres over lengre tid, fordi den resulterende eksponentielle veksten ville blåse tallene til himmels. R-tallet i Tromsø i det siste har ligget rundt 1.5, og svarer til en dobling av smitten hver andre uke. Tallet må derfor bringes ned til under 1 i løpet av de neste to ukene.

Hvis dette skal skje gjennom naturlig immunitet, må antallet personer som er mottagelig for smitte reduseres med minst 30 prosent. Antallet som er mottagelige i Tromsø er langt større enn de 20.000 som ikke er vaksinert, siden vaksinerte også blir smittet. Vi trenger altså å smitte minst 7000 personer for å oppnå dette målet. Antagelig er tallet langt høyere.

Brattland har uttalt at vi må være forberedt på opp til 60 smittetilfeller per dag framover. I løpet av to uker blir dette mindre enn 1000. Det burde derfor være åpenbart at vi må finne andre metoder for å bremse dagens smittebølge enn å bygge immunitet gjennom smitte. Ytterligere vaksinering vaksinasjon kan ikke gi noe vesentlig bidrag, siden det nesten ikke foretas vaksinasjon av uvaksinerte i Tromsø nå.

Det vi kan håpe på er at R-tallet allerede er kommet under 1 gjennom at vaksinasjonen de foregående ukene har hatt tilstrekkelig effekt. Hvis dette ikke slår til, er det ingen veg utenom tiltak for å redusere sosial kontakt.

Kommentarer til denne saken