Gå til sidens hovedinnhold

Siste kapittel er ikke skrevet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I vinduene på Tromsdalen bydelsbibliotek henger det hundrevis av hjerter! Hundrevis av hjerter som forteller historiene om hvor viktig vårt bydelsbibliotek er for oss som bor her, jobber her, kommer på besøk hit, gamer her, som ikke ville begynne på organisert idrett, som er alene, som er sammen med venner, som lærer norsk, som gjør lekser, som strikker, som studerer, som elsker bøker eller bare leser av og til. Hvor mye det betyr for alle som frykter å miste et viktig lavterskeltilbud som bidrar til å utjevne sosiale ulikheter og som gir unge og gamle et felles lokalt og, ikke minst, kostnadsfritt møtepunkt.

Alle disse hjertene er et rødt stort og synlig krav om at bibliotekets filial i Tromsdalen må beholdes! Hvis ikke river Tromsø kommune hjertet (eller bokstavelig talt alle hjertene) ut av bydelen.

Skjønt, bydel.. Store Norske Leksikon omtaler Tromsdalen som et tettsted i Tromsø kommune. Sammen med Oslo og Trondheim er Tromsdalen blant Norges tettest bebygde områder. I sentrale Tromsdalen bor det 17 500 mennesker. Med Tomasjord, Lunheim og Reinen er vi over 25 000 mennesker som kan kalle oss Dalinger. Det bor altså flere mennesker her enn det gjør i Harstad, Alta eller Narvik. Eller Kristiansund. 1/3 av Tromsøs befolkning bor her.

Til tross for at antallet innbyggere tilsier bystatus og litt til, har vi ikke fritidsklubb eller andre tilbud til ungdommen slik andre byer har. Vi har biblioteket – enn så lenge. Forslaget om nedleggelse av vårt lokale bibliotek er bare den siste siden i ei lang og sørgelig bok. For vi har over tid blitt godt vant med at det er de unge som må betale prisen for manglende dekning i kommunens regnskap. Nytt oppvekstsenter og barneskole i Tromsdalen er nok en gang utsatt på ubestemt tid. Elevene på Tromsdalen barneskole skal også i årene som kommer undervises enten i en brakkerigg, eller i et klasserom ingen voksne ville godtatt å gå på jobb i. Ved Lunheim skole er det igangsatt kronerulling blant foreldre som har ventet i årevis på at kommunen skal oppgradere et farlig uteområde. Reinen, den nyeste barneskolen på fastlandssida og nest nyeste skolen i Tromsø, er allerede for liten. I tillegg synger kommunen lovord om uteromsplan for Otium og Kulta, eller plan for Tromsdalen friluftsområdet. Ideer, tanker og planer for en bydel som trenger det så sårt, men som aldri blir noe av.

At befolkningen i Tromsdalen består av mange barnefamilier, vitner antallet barnehager om – 17 i tallet. I tillegg har vi 2 barneskoler, 1 ungdomsskole og 1 videregående skole. Alle aldersgrupper er flittige brukere av bydelsbiblioteket - det siste gratistilbudet til barn og unge i Dalen, et samlingspunkt, en trygg havn og et svært populært tilholdssted. Som avholdt hele 167 arrangementer i fjor. Og som samme år hadde 24 000 besøkende, altså over 100 besøk om dagen, et tall som ellers er stadig økende. Som er det siste alternativet for barn og unge i alle aldre på ettermiddagstid, ved siden av organisert idrett eller fantastiske Kulta. Skal dere virkelig ta fra oss det?

Vi skjønner at Tromsø kommune er i en svært presset situasjon økonomisk sett. Vi forstår at hver rad og kolonne i regnearket må finleses og snus flere ganger, og at regnestykket likevel ikke går opp. Men å legge ned biblioteket vårt kan umulig være rette plassen å gjøre kutt?

Tilbake til bøkene! Og hjertene! Heldigvis er det ikke bare vi Dalinga som har engasjert oss i kampen om å beholde Tromsdalen bibliotek. I vinduene henger det hjerter fra Kvaløya, Stakkevollan, Kroken og flere andre bydeler i Tromsø og omegn. Dette vitner om et stort engasjement for et viktig tilbud som har betydning langt utenfor Tromsdalens grenser. Kommunen må spare penger, men tenk så fattige vi blir uten alle bøkene.

Så derfor ber vi dere, dyktige og engasjerte folkevalgte politikere, om å tenke dere om to ganger før budsjettet skal vedtas. For forslaget om nedleggelse av Tromsdalen bibliotek er, som kidsa sier, helt krise!

I denne saken er vi alle Dalinga. Tar dere fra oss hjertet i bydelen, så blør hele byen.

Kommentarer til denne saken