Gå til sidens hovedinnhold

Sirkus Solberg fortsetter – vi kan være glad for at vi bor i distriktene

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Covid-19-vaksinen er kommet til Norge, men i et så begrenset antall at enkelte kommuner er usikre på om de skal ta imot tilbudet. I første omgang er Norge tildelt 9.750 doser, d.v.s. at man får ferdigvaksinert i underkant av 5.000 personer, og med utsikt til 40.000 doser pr. uke i tiden fremover vil det ta 5 år før statsminister Solberg kan si seg tilfreds med et ferdigvaksinert Norge.

Hvis regjeringen mener at pandemien er så alvorlig at liv og helse står på spill, er det da nødvendig å lage show. Er regjeringen gått fullstendig fra vettet? Blomkster og medalje til den første som ble vaksinert, og seansen sammenlignes både med månelandingen med Apollo 11 i 1969 (for øvrig midt under Hongkongsyken) og frigjøringsdagen 8.mai 1945; den siste sammenligningen synes jeg er respektløs av statsminister Solberg. Men vi liker å være en del av begivenhetene. Selv om folk er både lammet og skrekkslagne, liker vi å assosiere oss med pandemien og vil gjerne være en del av den selv om den ikke har rammet oss i særlig grad (433 dødsfall hittil). Lave smittetall hauses opp 24 timer i døgnet, og Nakstad kommenterer flittig situasjonen.

Ja visst er det stort at dyktige vitenskapsfolk verden over på rekordtid har klart å fremskaffe en vaksine som både skal være effektiv og uten bivirkninger, men hvem går de første dosene til, jo henholdsvis til en 67-, en 87-, og en 96-åring på hvert sitt sykehjem. Moro, svarte 96-åringen da hun ble spurt hva hun syntes om å bli en av de første som fikk vaksinen.

Det er ganske provoserende å være vitne til prioriteringsrekkefølgen som regjeringen har lagt opp til. Beboere i sykehjem har 1. prioritet, mens helsearbeidere som står «midt i striden» og utsettes for mulig smitte daglig er prioritert nest nederst, like før «alle oss andre». Når vi vet at en tredjedel av sykehjemspasienter dør av «naturlige årsaker» innen 6 måneder etter innleggelse, synes denne prioriteringen helt meningsløs. Jeg vil oppfordre statsministeren til snarest mulig å få tak i så mye vaksine som mulig og få opp farten med å vaksinere helsepersonellet først slik at vi kan sikre at helsevesenet fungerer uansett hva som skjer ved et eventuelt storspredningsutbrudd.

Har man ikke lenger krav på, når man kanskje er i slutten av 80- eller 90-årene og det meste er opplevd, å få vandre stilt og rolig ut fra denne verden på en naturlig måte, med sine nærmeste rundt seg istedet for å havne i en sykebil med ulende sirener og videre i respirator fordi tilfeldigvis Covid-19-testen var positiv.

Så kan man spørre, hvor alvorlig eller farlig er Covid-19-smitten for oss som bor i Norge, hvis vi overholder smittevernreglene i alle sammenhenger? I forhold til veldig mye annet er det ikke så veldig mye verre enn en influensa, men det er en del verre. Forskjellen er at vi vet veldig godt hvem det er farlig for, mens influensa ikke er like tydelig på hvem det rammer. Man må også ha lov til å spørre om regjeringens undertrykkende «husregler» i alle sammenhenger er lovlige eller lovstridige. Det ser ut til at regjeringen har gitt seg selv grønt lys til å kunne holde oss nede så lenge de måtte føle for det. Kanskje det ville være mulig å lempe litt på alle de strenge tiltakene. Høyesterettsadvokat Brynjar Østgård stiller da også et berettiget spørsmål i avisen iTromsø 21.12.20 om rettsstaten er under angrep og oppfordrer regjeringen til å gå av. Selv om vaksinering skal være frivillig er det under vurdering å gi fordeler til de som vaksinerer seg ved å utstede et såkalt vaksinsjonssertifikat, naturligvis for å øve press på de som måtte motsette seg vaksinering.

Epilog: Under Asiasyken i 1957/58 døde 2 millioner av en befolkning på 2.8 milliarder. Pr. dags dato er 1.7 millioner døde av en befolkning på 7.8 milliarder (ikke av, men med Covid-19). Justerer vi for forskjellen i folketallet mellom de to periodene vil vi måtte opp mot 5.5 millioner dødsfall ved slutten på denne pandemien, så vi har enda litt å gå på. Når vi også vet at gjennomsnittlig levealder idag er 10-12 ganger høyere enn i 1957/58 og forekomsten av overvekt, diabetes, hjerte-kar-sykdommer etc. er mangedoblet, har vi enda mer å gå på før vi kan si at Covid-19-pandemien er verre enn Asiasyken.

Nå er det kommet en ny variant (mutant) av viruset som skal være 70% mer smittsomt, men sannsynligvis ikke farligere. Det som bekymrer folk flest nå er om man skal la seg vaksinere eller ikke; virker vaksinen godt nok og virker den på den nye varianten, får man bivirkninger og i tilfelle senbivirkninger? Det blir som å velge mellom pest og kolera. I Frankrike vil nå bare 40% la seg vaksinere. Kanskje Covid-19-pandemien ender i en endemi med periodiske smitteklynger i årevis fremover.

Kommentarer til denne saken