Løfter om gull og grønne skoger fra Sp er blitt til gråstein og visne trær. Og det kun kort tid etter at de tiltrådte regjeringskontorene. Mange av dem som trodde på Sp sine løfter før valget, må virkelig være skuffet. Marit Arnstad (Sp) sa i fjor at Senterpartiet ikke kunne sitte i en regjering som øker bensinprisen til 20 kroner. Prisen har nå bikket 20 kr.

Om det kommer en pressekonferanse om at Sp går ut av regjering er vel heller tvilsomt. I mellomtiden er det innbyggerne i distriktet som betaler regningen. De som ikke har kollektivtransport som et alternativ.

Hvor blir det av den kraftig reduksjon i fergepriser som også ble lovet? Halvering av billettprisene på kortbanenettet? Mens vi venter kutter heller fylkesrådet (SP, AP og SV) rutetilbudet på ferger, hurtigbåter og buss. Det betyr lite om billetten er gratis hvis båten ikke går.

Distriktsnæringer blør etter budsjettforliket med SV. Økt formuesskatt og utbytteskatt truer lokalt norsk eierskap langs kysten. Konsekvensene for oppdrettsnæringen er dramatiske.

Skattene for vanlige lønnsinntekter går også opp, og dette er nok bare begynnelsen på skatteøkninger regjeringen legger opp til for å betale dyre valgløfter til offentlig sektor.

I kombinasjon med økt rente, rekordhøye strømpriser og generell prisstigning ut over det vi er vant til, blir dette vanskelig både for vanlige folk, folk flest og næringslivet.

Valgflesk har kort datostempling. «Best før valgnatta», kan man si. Men for velgerne er det ikke ett fett. Senterpartiet har vunnet folkets tillit med en slagkraftig retorikk og utallige løfter. Ingen forventer at alle løfter kan innfris over natten, men i den takten Senterpartiet løper fra valgløfter, ultimatum og egne prinsipper skader det ikke bare dem selv, men også folks tillit til demokratiet.