Senterpartiets reversering er sluttført. Meningsmålingene levner ingen tvil. Nå er det bare grunnfjellet som er tilbake, alle de andre har forlatt partiet som har reversert seg selv fra 20 til 4 prosent i løpet av 15 måneder.

Det er et sjeldent raskt sammenbrudd for et parti i norsk politikk. Ringen er sluttet og Senterpartiet har funnet tilbake til sin gamle paradegren som interessepartiet for jordbruk og skogbruk.

Om et par uker kommer partileder Vedum selv til Nord-Norge. Han reiser tomhendt. Og blir møtt med spørsmål om hvorfor partiet hadde så lite å by på i nord.

Joda, Nesna fikk en høgskole og Troms og Finnmark en skilsmisse. Men det var også de to løftene som betydde minst for de fleste. De andre løftene i valgkampen var overbud. Aldri har et parti lovet mer, men hatt mindre å rutte med.

På Stortinget sto partileder Vedum i fjor og leste høystemt fra Einar Gerhardsens gamle Nord-Norgeplaner. Ambisjonene var store. Nå står Vedums egen plan for Nord-Norge i fare for å bli redusert til et revynummer i et distriktsparti der samferdsel topper velgernes agenda.

For som finansminister i et land på sparebluss ser visst Vedum seg tjent med å presse gjennom bygging av ikke mindre enn to storflyplasser i Nordland til 10 milliarder kroner, før overskridelser.

Det er en prioritering og mangel på økonomisk disiplin som vil føre til at siste rest av troverdighet går tapt for Sp, i en landsdel der opprustning av den ene riksveien og fylkesveien etter den andre rammes av sparekniven. For noen dager siden var det ordførere og næringsliv langs E6 inn mot den finske grensen i Troms som fikk den vonde beskjeden om penger som ikke kommer.

Troen på å være et ansvarlig styringsparti står sterkt i Senterpartiet. Har du fått makten, gir man nødig slipp på den selv om det gjør vondt å ta støyten i regjering. Et landbruksoppgjør på 11 milliarder til kjernevelgerne var dessuten en seier som kan slukke mange ulmebranner. Om det kan roe gemyttene etter kommunevalget om et år gjenstår å se. Da kommer mange senterpartister til å måtte levere inn ordførerkjedet.

Senterpartiet forsøkte i perioden 2017 til 2021 å breie seg ut ny innpakning som et distriktsvennlig, sosialdemokratisk alternativ. Nå må partiet selv finne ut om eksperimentet har vært mislykket, eller bare en misbrukt mulighet.