Jeg har sett i krystallkula og kommer med noen mer eller mindre velbegrunna spådommer om saker som vil prege det offentlige ordskiftet i 2022.

Korona og strømpriser vil nok fortsatt være store snakkiser, det kommer vi dessverre ikke unna. Men det er begrenset hvor lenge man kan holde på med tirader om utenlandskabler rundt middagsbordet, før det blir harskt.

Så dette tipper jeg folk vil spe på passiaren med:

Det tredje kjønn

I 2022 skal Norge utrede en tredje juridisk kjønn. Det vil si at man skal utrede konsekvensene av å innføre en tredje kjønnskategori i pass og andre identifikasjonspapirer. På sikt er vel tanken at man skal åpne for at mennesker som ikke definerer seg som mann eller kvinne kan velge en kjønnskategori som samsvarer med deres opplevde flytende kjønnsidentitet.

Det er unødvendig å si at dette vil føre til massiv debatt i en sak der frontene allerede er ganske harde og der begrepene blandes lett. Rundt barnebordet vil kidsa bare trekke på skuldrene av kjeklinga.

Kryptovaluta

Kryptovaluta har fått en enorm oppsving i pandemiårene og nå virker det som til og med oldemor vil investere i det. Både ung og gammel vil fortsette å svi av penger i 2022 på noe de knapt vet hva er, fordi de har hørt på en eller annen finfluenser ( altså finansinfluenser) på TikTok. Valuta som kan devauleres med en velplassert Tweet fra en eller annen milliardær, nøtter som verdens økonomiske myndigheter ikke klarer å løse. Regulering av noe slag vil nok bli påkrevd, da det nå dukker opp nye kryptovalutaer månedlig. Det vil bli ekstremt vanskelig, omstridt og omdiskutert.

Noen vil tjene godt med penger og forsvare kryptoen med nebb og klør. Som regel er det dem som i utgangspunkt har råd til å tape penger. Mange vil tape penger. Det vil bli dårlig stemning i lunsjen mer enn en gang i 2022.

Klimaendringer og miljø-ødeleggelser

Vi er mer eller mindre enige om at vi må gjøre noe med klimaendringene. Vi er mer eller mindre enige at biologisk mangfold er truet og at det er helt for jævlig. Likevel vil vi fortsette å dytte konsekvensene av klimaendringer og miljøødeleggelsene foran oss.

Overalt vil de overordna klimatiltakene føre til gnisninger i samfunnet i enda større grad ettersom prisene på både materialer, drivstoff, strøm og andre varer vil gå opp også i 2022. Vi vil fortsette med å sette opp små tiltak mot hverandre, fortsette å kjekle om bilfrie sentrumsgater og utfordre hverandre på personlige valg. Vi vil fortsatt ikke ansvarliggjøre de gigantiske multinasjonale bedrifter, som står for mesteparten av klimagassutslippene.

Strengere regler for sosiale medier

Det er global interesse for å regulere Big Tech selskapene som dominerer voldsomt både i finansmarkedet, men også i våre hverdagsliv. Særlig regulering av sosiale medier vil bli en het potet i året som kommer. I USA er det store rettsprosesser i gang for å bryte opp blant annet Facebook sin monopolisering av mediemarkedet. I EU er det på gang en større lovgivning som skal forsøke å strupe de sosiale medienes makt. Det vi uten tvil føre til masse diskusjoner om plattformene som godt over 80 prosent av Norges befolkning over13 år bruker daglig.

De bittesmå ting

De færreste av oss visste hva mRNA var for to år siden. Nå er vi alle mRNA eksperter.

Forskningen på denne lille delen av DNA-et er virkelig i vinden nå. Globalt popper opp nye bedrifter som skal utvikle mRNA baserte legemidler hele tiden. I USA alene er det over mellom 70 og 100 slike bedrifter som har fått investorer de siste to årene.

Man regner med at man vil kunne bruke mRNA til alt fra å lage motgift til slangegift, til å potensielt behandle multippel sklerose.

Det er altså supertrendy. Og noe som vil få antivaksere og konspirasjonsteoretikere til å tale i tunger i alle sosiale lagu.

Fotball VM i Qatar

Alle vil gremmes i månedsvis over hvor helt forjævlig det er at Qatar får vaske sine menneskerettighetsbrudd med fotballglede. I oppkjøringen til VM kommer vi til å se en mengde av leserinnlegg og kronikker om det. Så kommer “alle” til å ta ut ferie i november for å få med seg flest mulig kamper under det samme mesterskapet som de fordømte sterkt tidligere på året. Det vil det garantert krangles om i de tusen kommentarfeltene.

Ellers: Sørkoreansk film, TV og musikk vil bli enda mer utbredt; vi vil i flokkevis ordne oss avatarer på et eller annet metavers; kinoene vil få vanskeligheter med å komme seg på fote etter pandemien, og kunstig intelligens vil lage musikk.

Hva tror du vi vil snakke om i 2022?