Gå til sidens hovedinnhold

Sats på idrettsbyen

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Det gror i Tromsø-idretten, Norgesmesterskapet til BK Tromsøs kvinnelag i volleyball er det siste eksempelet. Cupfinaleseieren er litt av en prestasjon for en klubb med lokal og nordnorsk forankring. Bragden er ekstra stor med tanke på de kummerlige forholdene for trening og kamp i Tromsø. Nå kan publikum igjen glede seg til europacupkamper i byen.

Fasiliteter for breddeidrett og toppidrett er en nøkkel for bolyst, i arbeidet for å bevare Tromsø som en attraktiv by. Dessverre har situasjonen for innendørs hallidretter har vært prekær gjennom mange år. Men nå ser vi noen positive tegn til bedring.

Tromsøs nye badeland har for gitt et løft for svømmeklubben. I bydelen Bjerkaker ser man hvor mye TILs nye treningshall for fotball kan generere av aktivitet i nærmiljøet.

Men det er langt igjen på flere områder. Tromsø trenger flere nye flater for innendørsidrettene, men realiteten er at kommunen neppe har råd til å bygge helt nytt i konkurranse med andre formål.

Det mest kritiske er den nedslitte Tromsøhallen, som trenger opprustning eller en erstatning. Et bytte med Skarphallen kan være et alternativ, mens man samtidig renoverer Tromsøhallen. I Skarphallen kan man fort få plass til fire, fem nye treningsflater.

Da må kommunen kjøpe ut fotballen fra Skarphallen. Det kan også være startkapitalen fotballkretsen trenger for å bygge en annen etterlengtet investering, en ny storhall for fotball. Her er det kommet positive signaler fra den politiske ledelsen i kommunen.

Idretten står overfor to andre hovedutfordringer. Den ene er tilgangen på arealer for å kunne bygge anlegg, det andre er idrettens egen evne til å prioritere de viktigste behovene først. Ikke alle kan få tilgang på midler samtidig, verken fra kommune, næringsliv eller idrettens egne tippemidler.

I dette arbeidet med å prioritere bør Tromsø Idrettsråd løfte ishockey høyere opp på agendaen. Det er en idrett med stort potensial, og dagens hall trenger nå avløsning. En ny hockeyhall i den største byen i Nord-Norge vil styrke ishockey som nasjonal idrett.

Skal man få det til, må ulike samarbeidspartnere går sammen, både i byen og nasjonalt. Stavanger Oilers-eier Tore Christiansen tar nå til orde for en storstilt satsing i Tromsø. Her bør Tromsø Idrettsråd, hockeyklubben og Norges Ishockeyforbund kjenne sin besøkelsestid og ta opp tråden.

Kommentarer til denne saken