Det er pinlig å se hvor langt Sandra Borch og Senterpartiet (Sp) er villig til å gå for å forlede velgerne i nord.

I Nordlys sist uke valgte hun like godt å fare med «falske nyheter», for å underslå det faktum at Sp nesten veltet flertallet i Stortinget for å anskaffe nye dedikert helikoptre til Hæren på Bardufoss.

I to runder hadde regjeringen fremmet en langtidsplan for forsvaret som ikke holdt mål. For Bardufoss pekte planen i realiteten mot avvikling av helekoptermiljøet for Hæren. Kun gjennom tøffe forhandlinger på overtid, klarte FrP og Ap til slutt å presse frem et flertall med regjeringspartiene for å opprette en helikopterskvadron på Bardufoss.

Men Høyre måtte omentrent dras etter hårene. Noe som for øvrig får Høyre-representantenes jubel over vedtaket til å fremstå litt søtt. Hvis Høyre virkelig var opptatt av nye helikoptre til Hæren, hvorfor foreslo de ikke det i langtidsplanen – hverken den første eller den andre?

Da enigheten endelig var et faktum, hadde Sp trukket seg fra forhandlingene nesten en uke tidligere. De var mer opptatt av å vise frem sin blankpussede politikk enn å «skitne seg til» ved å kompromisse seg frem til en enighet. Det kostet oss nesten flertallet for Bardufoss.

For Ap, FrP og Sp har flertall i Stortinget, sammen kunne vi overkjørt regjeringen, i stedet måtte vi forhandle med regjeringspartiene. Det holdt nesten ikke.

Likevel har Sandra Borch så til de grader frekkhetens nådegave at hun kaller vedtaket for «tomme lovnader». Dette til tross for at vedtaket om Bardufoss omentrent er identisk med forslaget fra Sp – om noe så er forslaget som blir vedtatt av FrP, Ap, SV og regjeringspartiene tydeligere og mer utfyllende.

Alle forutsetninger hva gjelder finansiering er også ivaretatt, penger må følge med.Hvis Stortingets vedtak om en ny dedikert helikopterskvadron til Hæren på Bardufoss er «en bløff», som Sandra Borch omtaler det, da er heller ikke forslaget fra Sp noe annet. I så fall gjelder det samme for hele langtidsplanen for forsvaret.Jeg har sagt det før og jeg gjentar det gjerne: Stortingets vedtak tilbake i 2016 om å flytte Bell 412 fra Bardufoss til Rygge var og forblir en ulykke.

Jeg var ikke stortingsrepresentant den gangen, men jeg så umiddelbart hvilken tabbe dette var. Historien har da også gitt meg rett. Derfor er FrP svært fornøyd med at Stortinget nå forplikter seg til å anskaffe nye helikoptre til dedikert støtte for Hæren fra 2024, som skal organiseres i en skvadron på Bardufoss for å understøtte og samvirke med Hæren.

Det hadde ikke skjedd uten iherdig innsats fra Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet. Senterpartiet har derimot ikke bidratt med annet enn å føre folk bak lyset.