Gå til sidens hovedinnhold

Saksbehandlingstidene i Tromsø kommune må ned

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nye tall fra SSB som ble publisert i vår viser at saksbehandlingstiden i Tromsø kommune øker kraftig for folk og næringsliv. I boligreguleringssaker økte saksbehandlingstiden fra 992 dager i 2018 til 1319 dager i 2020. Det tar nesten fire år å få ferdigstilt en boligreguleringssak i Tromsø kommune.

I andre sammenlignbare kommuner som for eksempel Asker kommune, har utviklingen gått en helt annen vei. Der har saksbehandlingstiden blitt kraftig redusert med 630 dager i samme tidsperiode.

Lang saksbehandlingstid i Tromsø kommune er dessverre ikke noe nytt, og skyldes heller ikke koronakrisen. I 2018 kom det en revisjonsrapport fra KomRev Nord om Tromsø kommunens håndtering av henvendelser fra innbyggerne. Her var en av konklusjonene at «Tromsø kommune ikke i tilstrekkelig grad besvarer skriftlige henvendelser fra innbyggerne i tråd med gjeldende regelverk om saksbehandlingstid».

Saksbehandlingstider er kanskje ikke det mest interessante området å løfte opp, men det er utrolig viktig for folk og næringsliv i kommunen vår. Økte saksbehandlingstider fører til at folk ikke får satt i gang prosjektene sine, at utviklingen i næringslivet bremser opp og det kan være en kostnadsdriver i boligprosjekter, og det trenger vi ikke i en kommune med et svært presset boligmarked.

Høyre mener saksbehandlingstidene i kommunen må ned. Derfor foreslo vi allerede i desember i fjor at det skulle settes i gang et arbeid i Tromsø kommune for å gjøre planprosessene i kommunen mer forutsigbare og stabile. Det ville forhåpentligvis bidratt til bedre saksbehandling og mindre saksbehandlingstid. Men posisjonen med Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV og MDG stemte mot Høyres forslag.

Høyre kommer til å fremme forslaget igjen. Folk og næringsliv i Tromsø trenger en kommune som er rask, effektiv og forutsigbar. Og ikke minst en politisk ledelse som er næringsvennlig og tar tak i slike saker som dette og ikke stemmer mot når det kommer forslag om å gjøre konkrete tiltak for å få en mer næringsvennlig kommune.

Kommentarer til denne saken