Det meste vi gjør på julaften er avhengig av strøm, men heldigvis vil ikke strømkostnaden for julekosen ta knekken på budsjettet ditt. Her er en oversikt over hva strømmen du bruker på julaften koster.

Det er flott at vi alle blir mer bevisste på vårt forbruk, men det er ingen grunn til at det som kan være fornuftige sparetiltak skal gå utover julefeiringen. Det er nemlig liten grunn til å bekymre seg over strømbruken på julaften.

Disney og julegudstjeneste

Å se tv på julaften er en særnorsk, eller i hvert fall særnordisk, tradisjon.

I år, som i fjor, kommer mange til å se julegudstjenesten på TV. I tillegg er Disneys jul en fast tradisjon på julaften, både for små og store. Prisen for å se én time på TV er en strømutgift på omtrent 6 øre.

Hvis du bruker tre timer på å steke juleribba, vil det koste deg 4-5 kroner. Sausen, potetene og annet som lages på kokeplatene koster deg cirka 1 krone, avhengig av hvor lenge du koker og på hvor sterk varme.

Foretrekker du pinnekjøtt fremfor ribbe, er strømforskjellen minimal. Å dampe pinnekjøtt i tre timer koster omtrent det samme som å steke ribba. Rundt 200 000 nordmenn oppgir for øvrig at de spiser Pizza Grandiosa på julaften. Den koster det omtrent 50 øre å steke.

Skru av lysene om natten

Strømbruken til juletrelys koster deg rundt 15 øre i døgnet. Men husk brannfaren – lysene bør slås av mens du sover. Har du en lysende julestjerne i vinduet, koster den deg omtrent 40 øre for 14 timers belysning.

Julelysslynger til å ha utendørs koster deg sånn cirka 25 øre i døgnet, litt avhengig av hvor mange lys det er snakk om.

Oppvarming av vann og bolig er det nordmenn bruker mest strøm på. Det merkes når du hopper i dusjen og bruker seks kroner på oppvarming av vann til en ti minutters dusj. Skal håret fønes kan du legge til fem-seks øre, og prisen for å rette ut krøllene med rettetang er så lav at det nesten ikke kan måles for én gangs bruk: 0,3 øre for fem minutter.

Har du vasket finstasen for anledningen enda? Én runde med vaskemaskinen koster deg 60 øre. Har du også hatt klærne i tørketrommelen, koster det deg 1,8 kroner i tillegg.

Med alt som skal ordnes denne dagen kan det fort bli litt varmt i toppen, bokstavelig talt. Da kan du kanskje skru ned varmen i huset litt, og da er det greit å vite at for hver grad du senker innetemperaturen med, så sparer du omtrent fem prosent av oppvarmingskostnadene dine.

Priseksemplene her er inkludert nettleie og alle avgifter, så det er den totale prisen du betaler for strømmen.

Som du ser er det neppe strømprisene som vil utfordre nordmenns julebudsjett. Vi kan trygt kose oss i jula.

  • Fortum Oyj er et energiselskap med den finske staten som majoritetseier, med virksomhet i Norden, Baltikum, Polen, Russland og India. Fortum produserer og selger elektrisitet og varme, samt drifter og vedlikeholder kraftverk.