Debatten som har blusset opp om Frode Berg-saken kan kanskje føre til bedre innsikt i e-virksomheten han var involvert i, og som forsatt foregår (nå uten Frode Berg) hver eneste dag. Men Hans Hatle, som iler til Geir T. Kjetlands forsvar, overser sakens kjerne: Kjetland uttalte seg skråsikkert og kategorisk, mens realiteten er at vi aldri vet om slike saker er avdekket fullt ut.

Man kan nok ha mistanke om at e-tjenesten snublet i egne ben, men mye er gradert og formodentlig er også sider av saken ukjente for e-tjenesten, og vil mest sannsynlig forbli det.

Mitt poeng var at Hatle og folk i Kirkenes vil gjøre klokt i å holde muligheten åpen for at Frode Berg-saken helt eller delvis forholder seg annerledes enn hva det er lettest å tro. I slike saker skal både involverte og meningsglade kikke seg flittig over skulderen. Hvis Hatle og andre i Kirkenes glemmer det, risikerer de å bli brukt i propagandaspillet som alltid og ustoppelig er på gang.

Hatle lurer også på hvorfor jeg trekker inn russiske e-tjenesters drap og drapsforsøk. Jo, Hatle, fordi det er den samme russiske staten med de samme intensjonene og de samme russiske e-tjenestene med de samme metodene som har agert i Frode Berg-saken. Frode Berg kom ikke i klørne på en «snill» e-tjeneste for norske saker, mens de «slemme» e-tjenestene holder seg pent unna oss.

Videre spør Hatle om ikke Frode Berg som tidligere offiser og grenseassistent og aktiv i folk-til-folk var for eksponert og hvorfor 3.000 euro skulle overleveres på litt uvanlig vis. Dette er blant tingene vi ikke vet nok om. Men generelt er det alltid slik at agenter skal ha et «cover» og et alibi, og vi vet ikke om ordinære pengeoverføringer til mottaker ble overvåket.

Hvis folk i Kirkenes nå sitter med bollene sine og mener at «dette vet vi alt om og e-tjenesten har dummet seg loddrett ut», har russerne vunnet en slu og behendig propagandaseier. Ikke vær så godtroende, Hatle.