«Fuck æ tok nettopp molly hoss en fette narkis i stakkevollan», skriver han til kjæresten, som svarer at hun trodde han skulle røyke.

Gutten på 16 døde. Det kunne vært hvem som helst sin sønn eller datter. Nordlys skriver om guttens uhell og rettssakene som følger. Hans familie sin smerte treffer meg midt i magen.

Samtidig som denne saken går for rettssystemet så kommer den årlige diskusjon om russetid, russebuss og russesanger opp. I går kveld på #nrkdebatt.

Ord betyr noe og de virker der de får grobunn. Tekster som er kvinnefiendtlig og later som om narkotika er ufarlig og liksom kult. Er de virkelig originale og spennende hvert eneste år?

«Gjennom natten sender 16-åringen flere snapper av seg selv til venner». Ruset, i bar overkropp og i livsfare. Ord påvirker, uansett fjas fra «hvemdetnåmåttevære» som selger mest mulig provoserende sangtekster for å bli rik.

«Øl, sprit, damer og dope
Er det jeg liker på en fredag
For jeg skal til topps
Og baby, du vet når vi møtes
Så går du så low
Kan få en baby med en hoe, ja, ja
Men jeg gir faen»

Nei, det er verken Elvis, Eminem eller Ballinciaga sitt ansvar at folk gjør farlige valg, men dette er tid for at vi alle anstrenger oss for å gjøre bedre. Vi som samfunn står i pandemi, og vi erfarer krig uhyggelig nært. Det er økende psykisk uhelse blant barn og unge, og det ytrer seg på ulike måter som vi sykepleiere får nært oss.

Russ er ikke barn, men unge voksne med ansvar utover seg selv.

Ha det gøy, men vær snill og raus! Bruk påvirkningskraft og penger på noe av verdi for fellesskap og utover 14 dager. Og pass på hverandre. Vi har ingen å miste, ikke til psykisk uhelse, til overdosedødsfall eller selvmord. Ikke gi faen!