Hodestups ut av cupen mot Alta - en klubb som stilte med to spillere som ikke var vurdert god nok på Alfheim. Med toppet TIL-lag! Full fart på vei ned fra eliteserien. Når vi skriver starten av august står det skrevet OBOS i 2022 over hele TIL.

Spillerne er kritiske til egne prestasjoner, det samme er treneren, og styreleder Stig Bjørklund hevder at Gaute Helstrup er fredet. Det eneste som mangler nå, er at styret har full tillit til mannen som leder laget. I så fall er det et tradisjonelt tegn på at en avgang er like rundt hjørnet.

Det er mye som tyder på at trenerjobben på Alfheim var en for stor jobb for en som ikke hadde erfaring fra det øverste nivået. Gaute Helstrup tok riktignok TIL opp i eliteserien. De siste månedene har TIL stort sett vært en sørgelig skue, der man i perioder spiller ballen mer bakover og på tvers enn mot motstanderens mål. Helstrup har på mange måter fulgt opp den ballbesittende spillestilen til forgjengeren Simo Valakari. Heller ikke finnen hadde noen suksess med å trille ballen i det bakre leddet på jakt etter åpninger som kunne gi scoringer.

Gaute Helstrup kom til TIL via Hamkam fra TUIL. I Tromsdalen hadde han trygge arbeidsvilkår – en klubb som kjempet i toppen av PostNord-serien (nivå 3) eller i bunnen av OBOS-serien (nivå 2). I TUIL var det ingen som forlangte at klubben skulle overleve på nest øverste nivå. I Tromsdalen er det en vane at man kjemper om opprykk fra nivå tre, og mot nedrykk fra nivå to. Og når også store deler av støtteapparatet og akademi (fysioterapeut og assistent, som riktignok kom via Skjervøy) har bakgrunn fra TUIL, oser det ikke akkurat etablert vinnerkultur av de som skal lede laget fra sidelinja.

På Alfheim har historisk sett aldri nedrykk vært et tema – selv om det er blitt noen av dem. Spørsmålet dagens TIL-ledelse må stille seg, er om Helstrup er den rette mannen for å få skuta på rett kjøl. Han er uten tvil fotballfaglig dyktig og har noen egenskaper spillerne setter pris på. Men det er mye som tyder på at han mangler det lille ekstra som skiller en solid trener fra en middels.

Dessverre er det slik at det er hovedtreneren som får smellen dersom det går galt. Dagens TIL-styre må også stille et spørsmål om den jobben som Lars Petter Andreassen gjør. Mannen som har vært assistent for en rekke trenere på Alfheim har ansvaret for spillerlogistikken på Alfheim. Tittelen til Andreassen er Team Manager. Det er han som skal skaffe spillerne som er god nok for eliteserien. Foran denne sesongen har han signert Simon Thomas (reservekeeper), Niklas Vesterlund, Isak Amundsen (på lån fra Glimt), Casper Øyvann, Tomas Totland, Felix Winter, Joachim Rothmann, Moses, Sakarias Opsahl og han har forlenget kontrakten med en spiller som er mer skadet enn frisk – Runar Espejord. Man kan ikke påstå at Andreassen har hatt klaff på spillemarkedet. Slike signeringer gjør ikke arbeidsvilkårene til den som skal styre skuta noe bedre.

Det hele «toppet» seg med da Simen Wangberg ble solgt like før sesongstart. Selv om lagkapteinen kun hadde kontakt ut denne sesongen og kunne forlate klubben gratis ved sesongslutt, er det en handling som vitner om desperasjon som ikke sprer trygghet i omgivelsene.

Til sjuende og sist kan det bli et spørsmål om TIL har økonomi til å kvitte seg med treneren og mannen som har styrt spillerlogistikken på Alfheim de siste to årene. De overlever nok kostnadene som kreves dersom de gir Helstrup avskjed. Han har en tidsbegrenset kontrakt. Litt verre er det med Andreassen som er fast ansatt i klubben. Han er litt dyrere å bli kvitt. Kanskje må man spørre seg om man har råd til å la være i det som mer og mer virker som en klubb ute av kurs, for å sitere TIL-legenden Nils «Sunny» Solstad.

Dersom TIL finner ut at en treneravgang er det beste for klubben anbefaler jeg dem til å ta kontakt med Steinar Nilsen. Lokalt er det få andre enn den tidligere Milan og Napoli-proffen som kan gjøre jobben.

Dersom Steinar Nilsen skulle gjøre et oppsiktsvekkende comeback på Alfheim tror jeg det vil slå positivt ut. Nilsen vil komme inn med positiv energi. Nilsen er nok sugen på å revansje det som skjedde i 2015, da han fikk sparken. Han ønsker ikke at det skal bli ettermælet hans i klubben. Sammen med Sigurd Rushfeldt og Ole Martin Årst er Nilsen de største legendene i TIL-historien. Steinar Nilsen har hele tiden hatt en enorm vinnervilje, og han er folkets mann. Med Nilsen tilbake i trenerstolen, kan folk få tilbake troen på klubben igjen, kombinert med en forsterkning av sentrallinja på banen. Det kan også få næringslivet i Tromsø og Nord-Norge til å bli mer villige til å gå inn med midler til en langsiktig satsing.

Nå må bare Nilsen og klubben få lagt til side de bitre følelsene for det som skjedde i 2015. Nå må klubben og toppfotballkompetansen i byen stå i fokus. Blir de enige, kan gjerne Nilsen ta med et en annen som er blitt jaget fra Alfheim som spillende hjelpetrener – Morten Gamst Pedersen. Han bor i Tromsø og kan gjerne også få fornyet tillit som spiller. Det er mye som tyder på at Gamst’n fortsatt holder nivået som kreves – i alle fall om man legger søndagens cupkamp til grunn.

Dersom styret konkluderer med at de skal fortsette i samme gate som nå er jeg redd for at utfallet blir OBOS etter sesongslutt. Per nå er det ikke noe som tyder på at TIL er et lag som har fortjent en plass i den øverste divisjonen.