Regjeringen har fra mandag denne uka innført de strengeste nasjonale tiltakene siden den store nedstengningen 12. mars. De samme reglene og anbefalingene gjelder for hele landet de neste to ukene, uavhengig av hvor høyt smittetrykket er lokalt.

Det kan virke urimelig at de samme reglene skal gjelde, enten man bor i en by med høyt smittetrykk over tid eller i ei bygd som så langt har vært uten smitte. Etter hvert som dagene går, vil det trolig bli en stadig mer krevende pedagogisk øvelse for myndighetene å forklare hvorfor de samme reglene skal gjelde overalt.

Det er viktig at det er en løpende debatt rundt tiltakene, og det er viktig at tiltakene er mest mulig treffsikre. Hvis folk ikke forstår hvorfor vi har strenge tiltak, og hvis tiltakene ikke har synlig effekt, mister de fort legitimiteten.

Slik situasjonen er akkurat nå, er det mye som tyder på at det er riktig med omfattende tiltak over hele landet. Alternativet – å fortsette som i jula – vil fort være gambling.

For det første vet vi ikke hvordan smittetrykket er i de ulike områdene. Vi kan stole på flaksen, men etter en jule- og nyttårsfeiring med økt sosial aktivitet og mange som har benyttet offentlig transport, må vi legge til grunn at den skjulte smitten er høyere enn før jul. Svaret på hvor mye smitte det er på de ulike stedene, får vi i løpet av de neste ukene og etter hvert som folk tester seg.

Det vil ikke overraske om en by som Tromsø opplever en smittetopp om noen uker. Byen er et naturlig knutepunkt for reisende. Fra nå av og de neste ukene vil flere tusen studenter og andre vende tilbake til Tromsø, mens folk som har vært på juleferie i området vender tilbake til sine respektive hjemsteder. Mange mennesker vil med andre ord være i omløp på offentlige steder.

I tillegg er det mange som benytter seg av mulighetene innenfor uteliv og handel i Tromsø. All aktiviteten i sum medfører høyere risiko for Tromsø enn steder som er mer avsidesliggende. Samtidig er det ingen garanti å være liten eller på god avstand fra de større sentrene. Også mindre lokalsamfunn har blitt hardt rammet av høyt smittetrykk gjennom pandemien.

Myndighetene frykter også at den nye varianten av viruset, som anslås å være rundt 70 prosent mer smittsom, skal få spre seg videre i Norge. Noen få tilfeller av «den britiske varianten» er allerede registrert. En annen frykt er at store utbrudd rundt om i kommunene vil legge beslag på ressurser, som i verste fall vil kunne forsinke vaksineringen som så vidt er i gang.

Det er med andre ord ingen grunn til å senke skuldrene riktig ennå. Hvis vi ikke tar tiltakene på alvor de neste ukene, risikerer vi at tiltakene blir videreført og i verste fall skjerpet ytterligere. Klarer vi derimot å ta et krafttak nå, før vi mister kontrollen, kan mye av aktiviteten resten av vinteren forhåpentligvis gå som normalt. Hver enkelt av oss har et viktig bidrag i denne kampen.

Når de neste to ukene er gått, kan det være riktig å vurdere mer differensierte tiltak. Områder som har påvist høyt smittetrykk må belage seg på fortsatt strenge tiltak, mens steder med lite eller ingen smitte bør kunne få lettelser.