«– Om det blir så att vi blir medlemmar, blir mitt svar att ni orsakade detta, se er i spegeln.”

På denne måten svarer Finlands president Sauli Niinistö Russland ifølge Hufvudstadsbladet for 11. mai. Og på samme vis kunne nok også den svenske statsministeren Magdalena Andersson ha svart. For som avisa Nye Troms skreiv på lederplass 5. mai: «Putin utvider NATO».

Russlands president har på få uker klart å få på plass det Norden sjøl har streva med i 200 år uten å få til: Et forpliktende militært samarbeid som inkluderer alle de fem nordiske landa.

Etter andre verdenskrig ble det jobba for å etablere en nordisk militærallianse. En slik allianse var det stemning for. Men så kom den kommunistiske maktovertakelsen i Tsjekkoslovakia i 1948. En maktovertakelse som mange meinte det var Stalin som reelt sett sto bak. Den medførte at Norge og Danmark valgte NATO framfor en nordisk allianse. Av frykt for hva Stalin kunne finne på.

Når nå Finland og Sverige søker medlemskap i NATO, er det frykten for hva den nye Stalin i Moskva kan finne på, som er drivkrafta. Putins overfall på Ukraina har rysta Finland og Sverige i sine grunnvoller. Eller som den finske presidenten har sagt det: Invasjonen av Ukraina viste at Russland er klare for å angripe et naboland. Da kan ikke ting fortsette som før.

Den finske presidenten og statsministeren har den 12. mai kunngjort at de begge støtter en søknad om medlemskap i NATO. De meiner at medlemskap vil styrke Finlands sikkerhet. Samtidig vil Finland styrke heile forsvarsalliansen.

Det vil overraske stort om ikke den svenske statsministeren og hennes regjering kommende søndag vil gi samme anbefaling.

I sin radikaliserte stormannsgalskap har nok Vladimir Putin drømt om å få et ettermæle som den som gjorde Russland stort igjen. Den drømmen vil neppe bli virkelighet. Men han har allerede skrevet seg inn i historia som den som klarte å samle Norden i NATO.