Gå til sidens hovedinnhold

Presset øker

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

De siste dagene har det vært interessant å følge helseminister Bent Høies facebook-profil. Det bærer preg av en statsråd under press. Kommunikasjonen blir i økende grad preget av angrep på oppsisjonspolitikere.

Det er kanskje forståelig, siden vi er inne et valgår, men det siste angrepet på Oslos byrådsleder Raymond Johansen er helt unødvendig. Det er galt å sette by opp mot land, slik Høie nå forsøker på.

At Johansen er opptatt av å sikre vaksiner til risikogruppene i hovedstaden, er det lite å si på. Det er i Oslo smitten er absolutt størst, og øker raskest.

Oslo er et episenter for covid 19-smitte. Å få situasjonen under kontroll her, er noe hele landet er tjent med.

Slik situasjonen nå utvikler seg, finnes det legitime argumenter for at en større andel av dosene i en innledende fase bør anvendes i Oslo-regionen og større steder med et høyt smittetrykk. Hvis man får kontroll i Oslo, er det i sum også lettere å få kontroll nasjonalt. Samtidig er det viktig å også komme i gang i hele landet.

I stedet for å hakke på politiske motstandere, burde Høie konsentrere seg om det som er hans hovedoppgave: 1) sørge for at Norge raskt går til innkjøp av flere vaksiner som gjøres tilgjengelig for befolkningen og 2) at vaksinene distribueres på en effektiv måte.

Realiteten er at Høie har hatt åtte måneder på å forberede seg på vaksinering, men at Norge på noen områder likevel ikke virker tilstrekkelig forberedt. Dersom vi hadde vært det, hadde for eksempel ikke vaksiner blitt stående ubrukt på lager.

Regjeringen har i sum fått mye fortjent ros for sin håndtering av pandemien. Samtidig må helseministeren være lydhør for kritikk og innspill uten å gå løs på meningsmotstandere. Det kan være lett å bli blendet over egne pressekonferanser som er ment å forsterke bildet av trygg styring.

Det kan fort slå sprekker. Senest i går rykket 60 norske kommuneleger ut med sterk kritikk av mangelfull kommunikasjon mellom regjeringsapparatet og kommune-Norge, som står i en uhyre krevende situasjon.

Politisk redaktør i Avisa Oslo, Eirik Mosveen, skriver at regjeringen må ta et helhetlig ansvar og ikke gjemme seg bak FHI.

Det er godt oppsummert. Det er et politisk ansvar å sørge for å få tempoet i vaksineringen opp. Dersom man somler unødig med dette på grunn av at logistikken ikke er god nok, øker de helsemessige og økonomiske skadevirkningene for samfunnet. Det er til syvende og sist Høies ansvar og ikke mulig å røyklegge med angrep på opposisjonen.

Kommentarer til denne saken