Gå til sidens hovedinnhold

Pinlig av kulturministeren!

Som fylkesordfører i Troms og Finnmark vil jeg gjenta og forsterke kravet fra flere om at kulturminister Abid Raja nå kommer seg på banen – og da riktig bane, nemlig å rydde opp i situasjonen og få på plass et nytt styre i NNKM med tillit og troverdighet. Ansvaret er ditt, Raja!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er pinlig å registrere kulturministerens siste sprell, når han går til angrep på ordføreren i Tromsø.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen, som utrykker reservasjon mot etablering av en enhet av Nordnorsk Kunstmuseum i Bodø, burde isteden tas på alvor av kulturminnisteren, når man nå er i en situasjon der Nordnorsk kunstmuseum ligger med brukket rygg.

En situasjon der kulturministeren selv bedriver ansvarsfraskrivelse og skyver et styre i NNKM uten tillit framfor seg. Et styre som gjennom det siste året har klart å undergrave tilliten fra Sametinget, Troms og Finnmark fylkeskommune, Tromsø kommune og ikke minst kunstnere og kunstmiljøet.

I den situasjonen har kulturministeren hittil ikke villet se sitt ansvar for å bidra til utskifting av styreleder, eller i det hele tatt ta i den alvorlige situasjonen. Det kulturminsteren imidlertid gjør er å kaste inn fra sidelinja et løselig forslag om etablering av en avdeling i Bodø. Snakk om maktpolitisk avledningsmanøver. En skulle virkelig tro at en kulturminister var interessert i å løse det viktigste først, nemlig å gjenskape trygghet og tillit rundt NNKM..

Kulturministeren har med andre ord null troverdighet i sitt angrep på ordføreren i Tromsø. Han burde først og fremst se seg selv i speilet og følge opp sitt ansvar. Raja bør sørge for at man får et styre i NNKM som kan gjenskape tillit. Om ikke kulturministeren nå manner seg opp og tar voksne beslutninger framfor å framføre pinligheter, blir han svært så medansvarlig for et ødelagt kunstmuseum.

Troms og Finnmark fylkeskommune er svært bekymret for sitasjonen ved NNKM. Dette var også tema i fylkestingets møte i mars, der fylkesråd for plan og økonomi og kultur, Anne Toril Eriksen Balto (Sp), besvarte interpellasjon fra Marta Hofsøy (Ap), med blant annet å si:

«Representanten Hofsøy viser til intervjuet med avisa Nordlys, hvor vi tok til orde for at hele styret ved Nordnorsk Kunstmuseum på eget initiativ bør trekke seg tilbake og stille sine plasser til disposisjon. Slik kan kunstmuseet kan få en frisk start. Jeg har bedt om at Kulturdepartementet nå må på banen, ta ansvar, og rydde opp i situasjonen.»

Som fylkesordfører i Troms og Finnmark vil jeg gjenta og forsterke kravet om at kulturminister Abid Raja kommer på banen og da riktig bane, nemlig å rydde opp i situasjonen og få på plass et nytt styre i NNKM med tillit og troverdighet. Ansvaret er ditt, Raja!

Kommentarer til denne saken