Jeg tenker at aviser har et ansvar i pandemien, og kunne ønske en debatt rundt hensikten av å publisere et innlegg som dette.
Jeg klarte ikke å legge fra meg irritasjonen etter å lese innlegget til Gunnar Nerdrum, og må dele noen tanker. Problemet er ikke at hans mening er ulik min og mange andre sin, for han skal selvfølgelig få ha sine meninger, men jeg stiller meg kritisk til at en avis velger å trykke et innlegg med en oppfordring som setter andres liv i fare.

Nerdrum sier: «Opphev alle restriksjoner og la folk bli smittet. Man bør la alt gå sin gang og at folk verken bør høre på smittevernlegene, eller det de hører på TV og radio når det gjelder koronaviruset.»

Jeg mener at avisene har et informasjonsansvar, et ansvar for å ikke «foreslå» tiltak som vil få dødstall til å stige. Vi har nok kunnskap i dag om pandemien til å vite at den ikke kan få herje fritt. Nerdrum kunne fint ha ytret seg på sine egne plattformer, uten å få hjelp av iTromsø til å nå ut til et enda større publikum. Det er veldig mange som sender inn forslag til debattinnlegg, men som ikke får det publisert, derfor stusser jeg på hensikten bak å publisere et innlegg med misvisende informasjon?

Et argument kan være at alle må få ytre seg, og at det skal være innafor å kunne debattere rundt temaet. Hvis en debatt skal være aktuell må det isåfall være blant fagfolk som har kunnskapen til å uttale seg, ikke at «vi» som en vanlig mann i gata, skal komme med synsing og råd til hvordan vi skal forholde oss til noe så alvorlig som en pandemi - som tar livet av mennesker. Mennesker blir påvirket av det de leser og ser i mediene, derfor er det problematisk at det deles ukritisk.

Hvis absolutt artikkelen måtte publiseres, ville det vært mer ryddig å ha to deler, delen fra Nerdrum, og et motpart med bakgrunn av fagfolk. Det sies så ofte at det handler om å beskytte de eldre, men det handler ikke om å bare beskytte «noen», men oss ALLE.

Hvis viruset får herje fritt, vil det gjøre mange syke samtidig. Setter vi ikke inn strenge tiltak for å bremse smittespredningen får vi et overbelastet helsevesen. Hvis sykehusene blir fylt opp med korona pasienter, vil det ramme andre kritisk syke. Det betyr at svært mange ikke vil få den helsehjelpen de trenger, og mange liv vil gå tapt. Med andre ord: en farlig oppfordring han kommer med i innlegget sitt.