Gå til sidens hovedinnhold

På tide å vise litt raushet

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Gjør du en blunder, kan alt du tidligere har gjort av positive ting være visket ut på et blunk. I denne saken synes alt å være glemt, alle de gode resultatene regjering, Storting og helsemyndigheter i fellesskap har greid i kampen mot pandemien.

Norge har vært best både i Norden og i Europa i handteringen av pandemien. Ser vi bort fra småstater som Liechtenstein, Monaco, Island og Malta m.fl., har Norge lavest antall døde med 648. Dette gjelder både i Norden og Europa. Nestbest i Norden er Finland med sine 805. Verst en Sverige med 13.236 per 20.mars. Verst i Europa er UK med sine 126.000.

Alle er vi lei av covid-19 viruset. TV-2 kommentator Aslak Eriksrud har gjentatt ganger med følelse og innlevelse beskrevet de stor forsakelsene egen familie har måtte gjennomleve under pandemien både når det gjelde barneselskap og voksen gebursdag.

I fjor avviklet vi nordmenn sommerferien i eget land uten inngripende restriksjoner. Skoler og barnehager har stort sett vært holdt åpne under hele pandemien.

I andre europeiske land ble samtidig innbyggerne pålagt å være inne i leiligheten i måneder av gangen. Gikk de ut ble de jaget inn dersom de var lengre fra hjemmet enn 200 meter, og jagd inn om de satt på terrassen ute. Helsevesenet i andre land brøt sammen og måtte ha hjelp fra bl.a. Norge for å komme seg gjennom krisen. Krematoriene greidde ikke å ta unna alle døde. Nå er det en tredje bølge som flommer inn over bl.a. Italia hvor menneskene blir bedt om igjen å holde seg inne.

I starten av mars lå Norge på 5. plass i vaksineringsarbeidet i Europa. Vaksineprodusentene sliter med å holde leveranseløftene sine og gjør oss utålmodige.

Alle er vi lei pandemien, den sliter på både unge og gamle. Alle håper vi at den snart er over.

Selv om det ikke hjelper oss, er det greit å vite at andre har hatt det mangedobbelte av problemer. At vi har hittil har greidd det så bra kan vi bl.a. takke regjeringen med Erna i spissen sammen med dyktige fagfolk for. Men mest av alt er det befolkningen selv som har gjort jobben. Vi er opplært til å ha stor tillit til våre myndigheter. Det bør også pressen være oppmerksom på i sin fordømmelse av statsministeren.

Erna gjorde en feil. Det har hun selv innrømmet og bedt om unnskyldning for.

Men hun har intet å vinne ved å bryte smittevernforskriften med viten og vilje. Det går an å glemme og misforstå, selv for en statsminister.

Svekket respekt for smittevernarbeidet blant befolkningen vil kunne forlenge pandemiens eksistens i Norge. Er det noen som tror at det er det Erna vil?

Politisk vil det være som å plassere ballen på straffemerket klar for Jonas Gahr Støre til å sette ballen i mål i forbindelse med valget. Er det noen som tror det er det Erna vil?

Erna har hatt et mantra hun har fulgt gjennom hele sin regjeringstid. Når det har blåst politiske stormkast forårsaket av eget mannskaps ukloke handlinger eller ytringer, har hun stått i kampen for sine og avsluttet sitt forsvar med å si:

«Det er lov å feile» og så gitt vedkommende en ny sjanse.

Loven er like for alle derfor må hun gjøre opp for seg og ta den straffen hun får. Men siden hun er et menneske med alle svakheter og mangler som vi alle har, er det også menneskelig å feile.

Nå er det kanskje vår tur til å vise litt raushet mot henne som har stått i for oss under hele pandemien, selv om noen krever at hun skal være feilfri.

Det mennesket finnes ikke.

Kommentarer til denne saken