Mens EU-landene nå snur seg rundt etter andre vaksiner tviholder Norge på å være lojale mot EUs vaksinestrategi.

Hva ligger egentlig i avtalen Høie inngikk med EU? Er vi forpliktet til EUs strategi uten handlingsrom for å forhandle med andre land og selskap?

En ting er sikkert, det snakkes alt for lite om hvilke politiske valg som et tatt under koronapandemien. I det minste det som ikke handler om avstand, sosiale lag og karantene.

Vi nordmenn er fullstendig oppslukt i hvilke regler som gjelder og ikke gjelder til en hver tid. Det viktigste for mange av oss nå synes å være hvorvidt vi kan feire påska i lag på hytta eller om vi må sitte alene hjemme i år igjen.

Dette tar oppmerksomheten bort i fra det vi egentlig burde snakke om: hvordan kan vi få tilbake våre vanlig liv, og har vi valgt rett vaksinestrategi for å oppnå dette?

Når vi ser at Israel, USA og Storbritannia ligger milevis foran oss i vaksineringen, er det virkelig grunn til å stille spørsmål til beslutningstakerne våre. Er det kanskje på tide å endre strategien?

Danmark og Østerrikes statsministere er allerede på tur til Israel for å forhandle om vaksiner. I tillegg begynner EU-land nå å snakke direkte med Danmark som sitter på en lovende vaksinekandidat.

EU viser dessverre nok en gang sine medlemmer (og følgere) at de ikke er i stand til å håndtere denne krisen. Når det stormer som verst trer nasjonalismen inn, og villigheten å dele på dyrebare vaksiner og utstyr svekkes.

Man kan selvfølgelig hevde at det er solidarisk å følge EUs strategi, og ikke minst være takknemlig for at vi i det hele tatt får vaksiner via Sverige og EU. Dessuten er dette en pandemi, og vi er avhengige av at flere enn bare nordmenn er vaksinerte.

Men når til og med EU-land innser at man ikke kommer noe vei med en felles strategi, fremstår det rett og slett som ugler i mosen at Norge ikke ser seg om etter andre muligheter. Hvilken avtale signerte Erna og Bent for bli en del av EUs forhandlingssamarbeid?

Erna Solberg kaller inn til pressekonferanse for å melde om nye nasjonale tiltak som kan komme til å bli innført.

Er dette en bevisst strategi for å få oss til å tenke på noe annet en den uendelig trege importen av vaksiner? Vi må ikke glemme at det tross alt er valgår.