Gå til sidens hovedinnhold

Ordførerens virale dobbeltkommunikasjon

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen klarer ikke skille mellom snørr og barter, og det skyldes selvsagt hans dobbeltrolle som ansvarlig for innbyggernes helse og som aktiv investor med tette personlige bindinger til reiseliv og utelivsbransje.

Det er greit at ordføreren ytrer seg kritisk om kompensasjonsordningene for næringslivet, men han bør velge en bedre anledning enn minutter etter at regjeringen kunngjør en innskjerping av nasjonale tiltak. Han gjør det ikke bedre ved å følge opp med den sedvanlige leksa om at dette kan kommunen styre bedre sjøl. For hovedbudskapet man trekker ut av Wilhelmsens kraftfulle uttalelser til NRK 23. mars er at han foretrekker at disse disse nasjonale tiltakene ikke skulle vært gjennomført, og spesielt ikke skjenkestoppen.

Og da er det betimelig å spørre hva slags scenario han forestiller seg med hensyn til tilstrømning av turister og aktivitet i utelivet gjennom påsken. Ingen kan betvile at de nasjonale tiltakene vil bidra til betydelig reduksjon av tilreisende til Tromsø og til mindre aktivitet på byen. Dette målet ga Wilhelmsen sin tilslutning til i Nordlys for noen dager siden, og det vil ramme reiselivet og serveringsbransjen hvis det blir oppfylt.

Problemet er at hvis målet nås ved at folk frivillig følger ordførerens oppfordring om å holde seg hjemme, så vil tapet for næringslivet ikke bli fulgt opp av noen nasjonale kompensasjonsordninger. Og dårlig kompensasjon er da vitterlig bedre enn ingen. Så hvorfor kommer Wilhelmsen likevel med slike oppfordringer, når han vet det vil ramme det næringslivet han vil beskytte?

Han må nok gjøre det for syns skyld, og for å rettferdiggjøre at det ikke innføres direkte kommunale tiltak for å begrense innreise. Ordføreren vet nok at oppfordringen hans ville vært lite effektiv, og at utelivsaktiviteten ville blitt høy.

Derfor kan han trygt anlegge en sur mine nå for at regjeringen har tatt grep. Jeg tror han innerst inne er glad for at han slipper å få en ny, og potensielt mye mer omfattende, smittebølge på samvittigheten.

Kommentarer til denne saken