Det er full krise i Finnmark SV. Bråket startet før nominasjonsmøtet i februar med krav om at den foreslåtte listetoppen Tommy Berg måtte vrakes. Det ble blant annet fremsatt fra Nordkapp-ordfører Jan Olsen i en intern e-post. Olsen mente at hvis SV hadde hatt eksklusjonsparagraf, så hadde Berg vært ekskludert for å ha oppfordret til å stemme på andre parti og boikott av valgkampen i 2013.

Siden har det gått slag i slag i en knallhard batalje der også partiveteranene Reidar Johansen i Hammerfest og Johnny Ingebrigtsen i Nordkapp har spilt en sentral rolle.

Det toppet seg med et famøst og kaotisk nomionasjonsmøte. Det digitale møtet ble kuppet og endte med at den profilerte SV-mannen Tommy Berg i Alta, som var innstilt, ble vraket til fordel for den helt ukjente Amy Brox Webber i Kirkenes.

Nå har flere sentrale medlemmer meldt seg ut i protest, deriblant hele styret i Vadsø SV. Det mest oppsiktsvekkende er påstandene fra lederen i nominasjonskomiteen, Hanne Harila, som også er varaordfører i Vadsø.

Harila mener hun ble utsatt for en svertekampanje mens hun lå i barsel på sykehuset i Kirkenes, og nå hagler beskyldningene om anti-feministisk virksomhet. – Det som skjer på bakrommet i Finnmark SV er ikke verdig i norsk politikk, sier hun.

Det blåser også kraftig rundt SV-nestlederen Kirsti Bergstø. Hun stiller til valg for Akershus SV, men bodde inntil nylig i hjemfylket Finnmark. Hun og partiledelsen i Oslo beskyldes for å ha blandet seg inn i nominasjonsprosessen for å sikre sine egne folk i posisjoner.

Heller ikke fylkesleder Bjarne Rohde går klar av kritikk. Flere i partiet mener han har håndtert varslene dårlig, at han er konfliktsky og ute av stand til å rydde opp.

Uansett utfall har SV gjennom indre splid ødelagt alle sine sjanser for stortingsmandat fra Finnmark i perioden 2021 til 2025. Finnmark er et fylke der partiet har hatt en sterk posisjon, SV har med jevne mellomrom gjort solide valg og kapret ett mandat, helt siden Reidar Johansen ble valgt inn i 1989. Siden har både Olav Gunnar Ballo og Kirsti Bergstø representert fylket på Stortinget.

Nå er SV-listen ribbet for folk fra Alta og Vadsø, de to stedene med flest SV-stemmer sist valg. Striden er et symptom på interne og klassiske intriger i Finnmark som går på kryss og tvers i geografien med stor kraft. Her har det kokt fullstendig over, og SV har satt beinkrok på seg selv. Det er sikkert de andre partiene som slåss om de fire mandatene i Finnmark godt fornøyde med.