Det var så jeg knapt nok kunne tro mine egne øyne, her om dagen. Kari Nessa Nordtun er ordfører i Stavanger, men har nå fått ansvar for å utvikle Arbeiderpartiets energipolitikk, melder NTB.

– Vi er ett folk, ett land, det er klart vi må jobbe for å jevne ut strømprisen, sier lederen for Arbeiderpartiets nye energiutvalg til Aftenposten.

Strømprisen i Sørvest-Norge lå den uken på 309 øre per kilowattime (kWh), mens prisen i Midt- og Nord-Norge lå på 1,7 øre per kWh. Dermed var strømmen 181 ganger dyrere i sør enn i nord. Slik kan det ikke fortsette mener Nordtun, som sier strømmen må finne en vei mellom prisområdene. Hun er klar på at den dårlige strømforbindelse mellom nord og sør er en utfordring, og at dette må løses.

– Dypt urettferdig, sier hun om prisforskjellen mellom Nord- og Sør-Norge.

Ja, Kari Nessa Nordtun: det er sannelig djevelsk dypt urettferdig! Samtidig så ser du virkelig ut til å ikke ane at du bebor et land der det er laaangt fra Stavanger, eller Oslo, eller Bærum, for den del, til Harstad, Narvik, Tromsø, Kirkenes eller Honningsvåg. Inni helvete langt!

Og vi som har valgt å bo her oppi Gokk, Ultima Thule, er folk som stort sett klarer oss med med de midlene vi har her oppe. Mange i sør (du) har kanskje dessverre ennå det inntrykket av at vi er et eksotisk gjeng, med komager, som kjederøyker sneip i motvind, og som stort sett tjener penger på å posere med rein, motsols i midnattsol, eller går og vifter med kvite lommetørklær under nordlyset for å lokke penger ut av asiatiske turister.

Eventuelt ser du oss som grei åte mot Putin, hvis han skulle true Norge. For «Norge» er sør for Dovre, eller i alle fall starter ikke Norge før ved Trondheim, siden byen er på midten, og vår stolte vikinghistorie har liksom fått et viktig punkt der. Jeg bare hoster «Tore Hund».

«Dypt urettferdig», sier du (dere?) om strømprisforskjellen mellom nord og sør. Og ja, den er slett ikke rettferdig. Vi er enige der, men vet du; vi mangler folk i søkk og kav til en drøss interessante stillinger her oppe i gokk, det er bare å søke! Du får jobb på dagen!

Vil du ikke? Hvorfor ikke?

Er du ikke frista over å ikke ha lege i egen kommune? Måtte kjøre – ikke ta buss/trikk/tog – minst 30 minutter til nærmeste apotek? Frister det virkelig ikke med midnattsol i alle fall to netter hver sommer, og resten 6 grader og regn, hele fåkkings sommeren? Frister det ikke med veier som er gjennfokket når du skal på jobb klokka syv om morgenen fra november til juni? Eller at det koster skjorta å ta en tur til Oslo? Eller til nærmeste kulturhus?

Under pandemien var vi nedstengt i sympati med deg og dere sør, enda det faen ikke var et eneste fåkkings tilfelle av korona her i nord! Var det rettferdig? Utesteder gikk konk, av sympati med deg og dere sør! Det eneste som livet oss opp her oppe i nord var da det vart innført søringskarantene. Utestedene heiv tonnevis av mat, fordi det sørpå var full krise med korona og det skulle spises om man fikk lyst på en øl eller et glass vin. Eller fire. Var det rettferdig at vi måtte følge de samme regler her?

Og da pandemien slo til her i nord: hvor vart det av sympatien fra sør? Nå har jeg ligget med covid i 6 døgn, da jeg ringte lege (som altså er i Troms og Finnmark) forleden dag etter at jeg hadde hosta på meg hekseskudd, sa legen at ho kunne sette meg opp på time dagen etter, for å sjekke om jeg hadde fått lungebetennelse. Men da måtte jeg kjøre til legekontoret, hvordan hadde det funka i sør?

Vi bor i Gokk. Vi klarer oss sjøl. Vi ordner opp og kan stort sett lage en lavvo eller en gapahuk om det blir krise. Vi kjører mye (nevner igjen: 3 mil til nærmeste apotek). Vi er usunne og vi kan bli jævlig værsyke, men vi har nå for faen aldri anklaga deg, Kari Nessa Nordtun, for at været er som det er, landet vårt. Vi forlanger ikke gratisbillett på tog og fly ned til sommer og herligheter i sør, i mai, juni, juli eller august, eller å bli båret på danskebåten, eller å få gå på på Chat Noir for å se søringer som harselerer med nordinger. Likevel så ser du det som en urettferdighet at vi som holder ut det jææævla regnet, de satans drittveiene og langt til faen meg alt skal få ha billig strøm! Det henger virkelig ikke på greip!

Strømprisen her har vi faen meg holdt ut for å få! Du trenger ikke strøm for å varme opp boligen din, Kari, eller fjøset ditt, eller utestedet ditt. Du trenger virkelig ikke en varm dusj, for du kan bade i alle vann du ønsker ute! Du trenger ikke bruke strøm!

Du har sjøl valgt å bosette deg sør. Det skal ikke vi i gokk lide for!

Takk for oppmerksomheta.

Innlegget ble først publisert på forfatterens blogg