Gå til sidens hovedinnhold

"Og spesielt ille er det i Oslo"

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I dag ble Raymond Johansens og NRKs jammer om at det er spesielt ille i Oslo belønnet med 20 % flere vaksiner til Oslo. Vaksinene tas fra områder med mindre smitte enn i de tett befolkede områdene rundt Oslo.

Så kommer en lek med tall som vanskelig kan karakteriseres som annet enn tallsvindel; «Disse dosene skal tas fra bydeler og kommuner som har hatt fire eller færre innleggelser de siste seks månedene.» Altså Træna kommune – med sin befolkning på 489 personer må altså hatt cirka 1 % av sin befolkning innlagt på sykehus med korona for å slippe unna kuttet. Det er omkring 1500 ganger høyere enn tilsvarende smittepress ved 4 innlagte osloborgere. Jeg har vanskelig for å tro at Folkehelseinstituttet ikke forstår at å regne smittepress i antall innlagte personer er ren idioti. Det må ses i forhold til antall personer.

Svindel med tall er ikke nytt i denne debatten. Når Raymond sier at Oslo ligger på 190-ende plass når det gjelder vaksinering så er det også svindel med tall. I antall vaksiner ligger Oslo på topp og når det gjelder andel av de prioriterte gruppene som er vaksinert ligger Oslo også på topp. Raymond Johansen har derfor ingen grunn til å syte. Han har fått sin andel og han har fått den tidligere enn kommuner langt fra Oslo!

Og er det spesielt ille i Oslo og er det så ille at det går på den psykiske helsen løs? Bodø med sine 55000 innbyggere hadde 25 smittetilfeller for noen dager siden – justert for folketall – tilsvarer det 318 tilfeller i Oslo. Et høyt antall også i Oslosammenheng! Ulvik kommune med sine 1000 innbyggere har hatt 134 koronasmittede – 13 % av befolkningen. Til sammenligning har Oslo «bare» 2,5 %. Ja, i landssammenheng har Oslo like fullt et høyt antall personer som har hatt koronasmitte. Det er en realitet, men har de det ille??

Får en person koronasmitte og blir syk på landsbygda i Nord Norge så er ikke sykehuset 10 minutter unna. Det tar ofte mange timer å komme seg til sykehus. Helsebyråd Robert Steen synes det er helt urimelig at Steigen har fått for mange vaksiner for å vaksinere helsepersonell. Forskjell i helsetjenester mellom Oslo og småkommunene i Nordland er en større urimelighet! Kanskje Oslo kunne sende noe helsepersonell opp til Steigen?

Er det ille å være uten kjøpesenter, pub, ishall, teater, opera, museer m.m.? Jeg vil vel ikke karakterisere det som ille å være uten tjenester de fleste utenfor storbyene ikke har tilgang til.

NRK og Raymond skal imidlertid ha ros for at de snur seg raskt. Fra å hyle om hvor ille det er å oppholde seg i Oslo til å moralisere overfor de som mener at vi bør ha en lik og rettferdig tildeling av vaksiner. "Nå som vi har fått det som vi vil må vi for all del unngå å skape splid mellom by og land!"

Kommentarer til denne saken