I sin ledertekst 26. april går Nordlys hardt ut mot samferdselsminister Knut Arild Hareide og jernbaneprosjektet mellom Oslo og Stockholm, pakket inn i et budskap om at landet er delt i to.

Her er det milliardene som skal rulle i Oslo og på Østlandet, og Hareide er en “ekte urbanist” som sier nei til tog i vårt eget land og ja til Sverige.

Dette er en tilspissing. Og det er redaksjonen i Nordlys flink til. Når lederteksten beskriver et delt land, så har ikke Nordlys bidratt til å forsøke å bygge bro mellom nord og sør. Tvert imot. Da flere kommentatorer i fjor kritiserte redningspakken til oljebransjen, sa Skjalg Fjellheim til Medier24 at Oslo-mediene tilbød "en smal og belærende analyse av Norge og norsk arbeidsliv".

Tja. Nordlys' lederredaksjon er flink til å gi smale og belærende analyser. Da Universitetet i Stavanger ønsket å oppheve gradsmonopolet på enkelte høyere utdanninger, skrev avisa at dette var "lokalpolitikk" og "et angrep på Nord-Norge". Regjeringens klimaplan avfeies med at Nord-Norge må "drive voksenopplæring overfor Solberg-regjeringen". Rusreformen er resultatet av "rusliberalister i et mikroparti".

"Å lage bykrig er en kjent oppskrift på polarisering", advarer Skjalg Fjellheim mot. Samme mann som omtalte ny flyplass i Bodø som "gigantomani uten system". Og mente kommentatorene i Oslo var avsondret fra virkeligheten fordi "den lengste reisen har i måneder gått fra Akersgata og Marienlyst, og hjem til egen bolig et annet sted i Oslo". Eller at beslutningen om å forby fossilbiler i deler av Oslo burde følges av å flytte statlige arbeidsplasser til steder "hvor diesel- og bensinbiler fases ut i et fornuftig og realistisk tempo".

Fjellheim har skrevet at det beste for å møte avmakt og mismot i landet, er å gjøre det “med nysgjerrighet, ikke med ignoranse”. Altså ikke som hans kollega Tone Angell Jensen gjorde da hun ramsalt gjøv løs på en ny sykkelvei i Stavanger, fordi den var til for “at menn i kondomdress kan komme seg lynraskt til jobben”.

Jeg tør påstå at hvis noen hadde skrevet noe lignende om den politiske redaktøren selv ville svaret kommet kontant. Sånn som da Ulrikke Jakobsen ved juridisk fakultet ved UiT tillot seg å kritisere Nordlys' syn på Arctic Center. Svaret ble en usignert lederartikkel der avisa mente fakultetet var et "advokatkontor for identitetspolitikk i Nord-Norge, plassert på venstresiden".

Eller da han hadde lest en kronikk fra en forsker, som kritiserte krisepakker til reiselivet. Fjellheim mente da at teksten kanskje ga "et bilde av den rådende tidsånden ved Universitetet i Tromsø". Og at det var tid for å "minne de ansatte på hvorfor UiT ble etablert".

Tidligere i år stilte Fjellheim i Dagsnytt atten og var bekymret for ytringsfriheten i Norge hvis arbeidsgivere blir kontaktet for enkeltpersoners meninger. Jeg kunne høre singlingen i glasshuset helt ned til Østlandet.

De største pådriverne for togprosjektet mellom Oslo og Stockholm er Aurskog-Høland kommune. Selskapet som har gått i bresjen for dette er eid av Bjørkelangen næringsforening, og styrelederen er kundekontakt i sparebanken i bygda. Som attpåtil har Senterparti-ordfører.

I virkeligheten er det dem som vil tjene på dette prosjektet, fordi det åpner for en ny togstasjon i Bjørkelangen, direkte på en rask reise mellom Oslo og Stockholm. Dagens toglinje går via Kongsvinger.

De har skjønt det samme som Bodø har, nemlig at påvirkningsarbeid, samhold og positive holdninger lønner seg når en skal selge store prosjekter. Det er mulig Fjellheims egen oppskrift på nysgjerrighet i stedet for ignoranse hadde hjulpet med å forstå hvordan dette var mulig. Eller at Bjørkelangen ikke er Oslo. Litt som at Storfjord ikke er Tromsø.

Jeg har bodd i Tromsø, og jeg snakker gjerne opp både Nord-Norge, Tromsø og det landsdelen har å by på.

Men Nordlys er langt bedre på å snakke ned enn de er på å snakke opp. Det delte landet som avisa klager over, det har de vært med på å skape selv. Samtidig som avisas politiske redaktør maner til samhold fyrer han løs. Han klager på unødig polarisering, men gjør det gjerne selv når det passer ham best.

Det burde være en enkel sak å begynne med å erkjenne at det kanskje ikke er det beste som Tromsø og Nord-Norge kan vise seg frem med, hvis man vil skape forståelse og innsikt i landsdelens behov.