Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.
De er de eneste med økonomiske forutsetninger til å klare overgangen vekk fra den amerikanske mediegiganten og over på egne plattformer.
NRK Nyheter er Norges største facebookside på nyhetsfronten. Den forlater Facebook fra 01.juni 2022.
Statskanalen skal i tillegg redusere antall kontoer og engasjement på Facebook dramatisk, som en del av en langsiktig strategi om å flytte publikumsdialogen over på andre plattformer, ifølge nyhetsredaktør Espen Olsen Langfeldt.
NRK finansieres med nesten 6 milliarder kroner over skatteseddelen. Det er ingen grunn til at stor del av de ressursene skal brukes for å understøtte forretningsmodellen til en tredjepart i USA.
Særlig når den tredjeparten stadig blir avslørt som en betydelig utfordring for det demokratiske ordskiftet. Senest i fjor høst kom varsleren Frances Haugen ut med informasjon som viste at Facebooks algoritmebaserte distribusjon av nyheter og fake-news uten kvalitetssikring, hadde mye av skylden for polariseringen i det politiske landskapet. Globalt!
Facebook-grupper i særdeleshet var problematiske, da de hadde en radikaliserende virkning, sa Haugen. En radikaliserende virkning som Facebook aktivt bygger opp under med sine algoritmer.
Facebook som forsyner seg grovt av annonsemarkedet, uten selv å betale skatt i Norge, har lenge vært en utfordring for de uavhengige, redaktørstyrte mediene i Norge.
Mediene har over lang tid vært for dårlige til å kommunisere for vårt publikum de mange utfordringene med plattformen. En ting er kommentarfeltene, som krever mye menneskelige ressurser når det gjelder moderering.
Ressurser som kunne blitt brukt til å avsløre kritikkverdige forhold i våre leseres lokalmiljø.
En annen ting er at innhold vi deler på plattformen genererer brukerdata fra lesere og seere. Den går til en tredjepart som redaksjonene ikke kontrollerer
Mediene var for sene til å innse hvor stor makt en monopoliserende aktør som Facebook kom til å få på distribusjonen av innhold fra redaktørstyrte medier.
Facebook har stor del av makta, uten å ta noe av ansvaret. Teknologigiganten kan hverken felles i PFU eller få saker imot seg behandlet i Kringkastingsrådet.
Men det er forandring i sikte: Da Facebook News ble lansert satte norske mediehus foten ned. NRK, Amedia og VG avslo å bidra med innhold - som ville defacto erstattet nasjonens forsider med enda et Facebook-produkt.
Det er få medier som kan gjøre som NRK og kutte Facebook ut. De færreste norske redaksjoner har økonomiske muskler til å ta et oppgjør som monner med Facebook.
NRK har i denne sammenhengen både økonomi og særskilt ansvar som statlig, skattefinansiert institusjon. Det er et godt tegn at de tar det ansvaret på alvor.
De som frykter at NRK forlater Facebook fordi de ikke vil møte kritikk, står fritt til å dele NRK- artikler på egne profiler og kritisere i vei. Ytringsfriheten er ikke avlyst.
Men NRKs nedskalering betyr at Facebook vil profittere litt mindre på våre skattepenger via NRKs formelle kanaler.