Gå til sidens hovedinnhold

NRK og distrikts-utredningen

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg viser til NRK – Dagsrevyen da Distrikts-utredningen ble presentert, og til NRK – Politisk kvarter dagen etter.

I hovedsak er jeg meget begeistret for og imponert over Dagsrevyen, og alle de kunnskapsrike medarbeiderne der. Her forleden presenterte de på Dagsrevyen den nye Distrikts-utredningen( «Det handler om Norge. Bærekraft i hele landet» (NOU 2020:15))

Der er det mye godt stoff om, og forslag til, hvordan man skal få unge mennesker til å flytte tilbake til og etablere seg i distriktene, eventuelt hvordan man skal få ungdommen til å bli værende. Da er det jo viktig å spørre ungdommen om hva som skal til. Det gjøres også. Journalistene i Oslo går ut og intervjuer et par tre Oslojenter om de kan tenke seg å flytte ut av Oslo-gryta. Svaret er ikke vanskelig å gjette.

Hvorfor spurte de ikke ungdom på Senja, i Båtsfjord, i Vågå, i Stryn eller på Helgelandskysten hva som skal til for at de ikke skal flytte, og/eller hva som skal til for at de skal komme tilbake etter endt utdanning? Dette var etter min mening dårlig journalistisk vurderingsevne, og viser likegyldighet til problemstillingene som reises i utredningen.

Et annet eksempel som angår det samme, hørte jeg på Politisk kvarter på NRK P2 dagen etter. Den ellers så dyktige Ingunn Solheim ville følge opp dette brennbare temaet og inviterte to ungdomspolitikere i studio. Den ene var fra Våler i Østfold, den andre fra Lillehammer. Ingen av disse stedene er typiske utkantkommuner.

Disse to ble spurt om hva som skal til for at ungdom skal bosette seg i Distrikts-Norge. Finnes det ikke ungdomspolitikere fra andre steder i Norge som det ville vært mer naturlig å spørre om hva som skal til, enn disse to som begge kom fra det sentrale østlandsområdet? I disse digitale tider skulle det ikke være vanskelig å ta kontakt og å høre hva de har å si om dette viktige temaet.

Kommentarer til denne saken