Gå til sidens hovedinnhold

NRK klarer ikke å ta borti Andøya uten å rote det til

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

NRK bommer atter en gang når statskanalen prøver å formidle det absurde spillet om Andøya flystasjon. Det kan man trygt konstatere etter at NRK fredag laget ei salig røre av Andøya flystasjon og utbygging av Andøya Space Port.

Som kjent ga regjeringa samme dag klarsignal for oppskyting av satellitter fra Andøya. I nyhetssaka på TV slo NRK Nordland fast at «på Andøya har de arbeidet med dette siden 2016 da flystasjonen ble vedtatt nedlagt».

Dette er å peke nese til en romindustri på Andøya som har vært i sammenhengende utvikling gjennom 59 år, er meget konkurransedyktig, og som har kunder fra hele verden. Når Andøya Space på forretningsmessig grunnlag beslutter å tilby satellittutskyting, er det beinhard business, og lå i framtidsplanene lenge før 2016.

Fredag kveld kokte NRKs Dagsnytt 18 suppe på den samme spikeren. Heldigvis lot verken Andøy-ordfører Knut Nordmo (Sp) eller næringsminister Iselin Nybø (V) seg vippe av pinnen. Det kom klart fram at teknologisatsinga på Andøya er et strategisk veivalg som vil gi positive virkninger både i Vesterålen, landsdelen og landet.

Men da vi trodde vi kunne puste lettet ut, trakk programlederen opp av hatten en kommentator. Stein Sneve fikk uimotsagt legge fram Andøya slik øya ser ut fra Bodø. Nordland Høyres Andøy-engasjement var visstnok lagt merke til «her lokalt», formodentlig i betydninga «her i Bodø». Dernest begynner Sneve å røre i regjeringsgrauten, der satellittene visstnok kan ses som kompensasjon for at de maritime overvåkingsflyene (MPA) flyttes fra Andenes til Evenes.

Av alle dårlige argumenter som er hostet opp i kampen mot Andøya, framstår dette som det klart mest håpløse. At Andøya og Norge satser videre på et romteknologisk miljø i verdensklasse, påstås å være et argument mot å bygge videre på en militær flystasjon – også i verdensklasse – på den samme øya! Alle andre steder i verden ville en slik klynge av teknologisk høykompetanse vært ansett som en opplagt styrke for begge.

Men Andøya flystasjon handler ikke om distriktspolitikk eller industripolitikk, det handler om forsvarspolitikk. Dette har Senterpartiet frontet beinhardt hver eneste dag siden det famøse nedleggingsvedtaket i 2016. Og hele veien har Senterpartiet belagt sine synspunkter med økonomisk, forsvarsfaglig og flyfaglig dokumentasjon.

MPA-området på Evenes er fremdeles en byggeplass, og hangarfasilitetene er ikke bygd. Evenes har uløste utfordringer og dermed ei ukjent sluttregning. Sammenlikner man med dagens operative base på Andøya, der det er investert flere titalls milliarder gjennom årene, er det fristende å spørre: Hvor er man kommet så langt at det er for seint å snu – på Andøya eller på Evenes?

Til sist vil jeg minne mitt eget parti om de krystallklare løftene Senterpartiet har gitt, ikke minst i årets valgkamp. Svaret fra folket var rekordoppslutning i Vesterålen og over 50 prosent av stemmene i Andøy. Oppslutninga var også rekordartet i kommunene rundt Evenes, og for den saks skyld i resten av Nord-Norge.En samlet landsdel stoler på Senterpartiet i Andøya-saka.

Kommentarer til denne saken