Skal Ukraina vinne krigen, må de nå få våpensystemene som er nødvendig. Øverst på listen står moderne stridsvogner. Når forsvarsminister Bjørn Arild Gram (SP) på fredag møter sine NATO-kollegaer, må han være tydelig på at Norge er klar til å bidra. Det er på overtid med en europeisk leopardinnsats for Ukraina.

Etter snart ett år med krig, er det klart at Ukraina ikke kan vinne sin frihet uten utstyr som moderne stridsvogner. Norge har sammen med 12 andre europeiske land den tyske Leopard 2-stridsvogn. Totalt er det mer enn 2.000 slike stridsvogner i Europa og 10 prosent av disse ville gjort en stor forskjell i kampen for å frigjøre Ukraina.

Geir Hågen Karlsen ved Forsvarets høgskole har beskrevet dette på følgende måte, «Stridsvogner er helt avgjørende for å slå gjennom forsvarslinjene og gjenerobre terrenget som Russland har tatt under krigen».

Ukraina har siden invasjonen bedt om moderne stridsvogner, og president Zelenskyj er tydelig på at det nå ikke finnes noen rasjonell forklaring på at Ukraina fortsatt ikke har fått dette. President Zelenskyj har helt rett, og over hele Europa kommer det nå krav om å sende stridsvogner til Ukraina.

I romjulen ba finske parlamentsmedlemmer sin egen regjering om å gi noen av landets Leopard 2 -stridsvogner til Ukraina. De oppfordret samtidig til en felles europeisk leopardinnsats. Forslaget fikk støtte fra den finske forsvarsministeren Mikko Savola, en rekke danske politikere og senere den polske statsministeren Mateusz Morawiecki.

I helgen ble det også klart at Storbritannia vil sende sine Challenger 2 -stridsvogner til Ukraina samtidig som landets forsvarsminister kom med en klar oppfordring til Tyskland. I sosiale media trender emneknaggen #FreeTheLeopards.

Fra Norge har det vært helt stille i denne saken, og dette kan ikke fortsette. Nå forsvarsminister Gram nå møter de andre europeiske forsvarsministerene, må han være klar på at Norge vil bidra med våre leoparder. Norge har ikke mange stridsvogner å avse, men vi bør gi det vi kan sammen med våre europeiske allierte.

Tiden må være forbi med at Ukraina må vente månedsvis og år for å få de våpnene de trenger.

Rett før nyttår ble Vladyslava Chernych drept i kamp for Ukraina. Hun vervet seg som sanitetssoldat da landet hennes ble angrepet og døde bare 28 år gammel. Vladyslava er bare en av mange tusen modige ukrainere som har blitt drept i kamp siden invasjonen.

Moderne stridsvogner fra land som Finland, Danmark og Norge, ville gitt ukrainerne mulighet til å ta tilbake land med langt mindre risiko for egne styrker. Den harde realiteten er at desto lenger vi venter, desto flere ukrainske soldater vil måtte dø i kampen for frihet.

«Våpen er veien til fred i Ukraina», sa Jens Stoltenberg på NHOs årskonferanse. Den norske regjeringen bør lytte til Stoltenberg, og bidra til en europeisk leopardinnsats for seier og fred i Ukraina.

Arnfinn Nordbø og Jan Ottesen, Norsk-Ukrainsk Venneforening