Gå til sidens hovedinnhold

Norge er ikke Nazi-Tyskland. Og Wilhelmsen er ikke Himmler.

Det er antisemittisme å sammenligne innføringen av koronasertifikat med jødeforfølgelser. Det bør man tenke på før man trykker send på Facebook.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg velger å tro at folk bare ønsker å ta kraftig i, når de skriver at koronasertifikatet er likestilt med en gul davidsstjerne på jakkeslaget. Og at de fleste ikke skjønner at dette er ren antisemittisme. Men det er det. Det bidrar til å svekke de forsvarsverkene vi har bygget mot nedgraderingen av Holocaust i 70-år.

Og det trenger de som velger å bruke slike argument å få kraftfull beskjed om.

For antisemittismen er på fremmarsj i Europa. Som det alltid er i tøffe tider.

Hitling, eller Reductio ad Hitlerum, er en sleip hersketeknikk i debatter som ble beskrevet av den konservative politiske filosofen Leo Strauss allerede på 50-tallet. Det er et forsøk på å ugyldiggjøre andres argumenter ved å hekte dem på noe Adolf Hitler, eller Nazipartiet, sto for eller gjorde.

Du liker ikke appelsinjuice, Adolf Hitler likte ikke appelsinjuice, ergo er du like ille som Adolf Hitler.

Du vil ha koronasertifikat, nazistene krevde jødesertifikat, ergo er du en nazist.

Akkurat så avanserte er disse argumentene. Og ja, det var sarkasme.

Kommentarfeltene til Nordlys, Nordnorsk debatt og ordførerens egen side har i så måte vært en trist lesning siden regjeringa sa ja til koronasertifikat før helga. Det er ulidelig pinlig. Vi har gjort så godt vi kunne i redaksjonen og slettet unna diverse sammenligninger mellom jødeforfølgelser og koronatiltak, mellom Gunnar Wilhelmsen og naziledere.

De er blamerende. Ikke for Wilhelmsen selvsagt.

Det er blamerende for dere som reduserer jødenes ufattelige lidelser under andre verdenskrig og sammenligner dem med moderate restriksjoner i et demokratisk samfunn.

Og vi har slettet dem så godt vi kunne fordi det er defineres som antisemittisme – jødehat. Det er antisemittisme fordi det nedgraderer Holocaust til en ubekvemmelighet.

Det å sette seg ned foran tastaturet og kalle ordfører Gunnar Wilhelmsen for Gunnar Himmler er alvorlig. Å rope ut at koronapass er likt med en gul stjerne på jakkeslaget er grovt. Å kalle innføring av koronapass for berufsverbot er historieløst.

Berufsverbot, altså yrkesforbud, ble først iverksatt av de nazistiske myndighetene i 1933 som et av de første stegene i dehumaniseringen av jødene. Mange flere fulgte.

Det er en tragedie å redusere folkedrap under andre verdenskrig til billige poeng i kommentarfeltet på Facebook. Men disse argumentene kommer ikke fra egen pupp.

Så frittenkende er ikke folk som gjerne tar dem i bruk.

Antisemittiske koder, av forskjellig valør, har vært ekstremt utbredt i USA, for eksempel, og kan spores til flere konspirasjonsteoretiske miljøer. Blant annet til antivaksinasjonsmiljøer.

Amerikanske jødiske trossamfunn og organisasjoner har kjempet en desperat kamp mot dette i månedsvis. De virker ikke å komme noen vei med det siden disse antisemittiske kodene sprer seg som ilden:

Ethvert forsøk på å sammenligne COVID-forholdsregler med Holocaust er en falsk ekvivalens, skriver Anti-Defamation League. Munnbindpåbud og vaksinasjonsbevis er ikke Nürnbergs raselover, som startet den juridiske dehumaniseringen av den jødiske befolkningen. Faktisk holdt Hitler og nazistene tilbake vaksinasjon fra jøder og andre for å kvitte seg med «uønskede» og «underordnede» mennesker. Politikken til vår demokratiske regjering er ikke i nærheten av de morderiske påbudene til Nazi-Tyskland.

Organisasjonen kaller også selv disse sammenligningene for antisemittisme. Jødehat.

Holocaustforskere i Norge ser også at disse sammenligningene, samt konspirasjonsteorier om jøder og pandemi, brer om seg i norske kommentarfelt. Det er en effekt av at sosiale medier gir konspirasjonsteoriene globale tentakler.

Det er så klart helt innafor å være dypt uenige med koronatiltakene, og argumentere med høy temperatur for sine standpunkt. Men hold jødene ut av det.

Vi har elendig historisk hukommelse, og må stadig minnes på at folkemordet på jødene skjedde også i dette landet. Mennesker ble uttransportert til utslettelse også fra våre egne gater i Tromsø.

26. november er en tragisk minnedag for ofrene for Holocaust i Norge. Da ble 529 jøder uttransportert på MS Donau til utslettelsesleirene. Flere deportasjoner fulgte. I utslettelsesleirene ventet gasskamrene, utsulting, sykdom, tortur og skrekkelig umenneskeliggjøring på alle plan. Av 773 deporterte jøder var det bare 38 som overlevde Holocaust.

Mange av Norges, og Tromsøs, jøder minnes med snublesteiner i gatene.

Gå ut og puss en snublestein, tenn et lys, les om de skjebnene disse steinene representerer. Og reflekter over de store frihetene du har i dette landet.

Du er til og med fri til å skjemme deg selv ut på internett uten andre konsekvenser enn en irritert journalist som ber deg om å la være.

Kommentarer til denne saken