Bodø/Glimt har stått for nok en bragd, denne gang på Olympiastadion i Roma.

Kontrasten fra lagets aller første europacup i kamp i Italia, i Napoli i 1976, kunne knapt vært større.

Ikke bare når det gjelder det faktiske resultatet torsdag, som ble 2-2, men også forløpet og inngang til kampen. For 45 år siden var det ingen som levnet Glimt en sjanse, denne uka dro laget avgårde for å vinne.

Noe som var høyst realistisk, skulle det vise seg. Etter å ha scoret åtte ganger over to kamper mot et av topplagene i Serie A, ligaen hos fotballstormakten og den nybakte europamesteren Italia, er det nok en gang nødvendig å sette fenomenet Bodø/Glimt i perspektiv.

Prestasjonene peker ganske åpenbart langt utover selve idretten. Det byggverket som er reist rundt klubbkulturen i Bodø er det sagt mye om, men hva betyr det for oss i Nord-Norge?

Ganske mye, og det er her Glimt blir uhyre interessante som en moderne vinneroppskrift som kan anvendes på andre samfunnsområder.

Grunnmuren er bygd på et robust kollektiv, en sterk identitet og tydelig spillestil. På toppen av denne miksen kommer maksimal selvtillit - man kan bli så god man bare vil med ståsted i det arktiske Norge.

Noen kritiske stemmer vil innvende at Glimt ikke er lokale nok, med bare to nordnorske spillere fra start i Roma. Det er feil logikk. Realiteten er at spillerne sørfra nettopp viser styrken i prosjektet. Man henter de beste i landet til Nord-Norge, fordi det er her man finner kunnskapen og kompetansen som får dem til å bli enda bedre.

Alle som har fulgt treneren Kjetil Knutsen ser dedikasjonen i praksis. Lederen for flokken er ingen vanlig innpendler i transitt eller turnus.

Bodø/Glimt har blitt et fryktløst nordnorsk eventyr, en vakker fortelling som Nord-Norge trykker til sitt bryst, i en samtid der landsdelen står overfor flere store utfordringer. Ikke minst trenger vi påfyll av flere mennesker.

En fotballklubb har nå levert noe av oppskriften. Det er ikke snakk om noe mirakel eller lykketreff. Det er en planlagt suksess, bygd for å vare, og noe som viser mulighetenes landsdel i praksis, i det store mangfoldet hele veien fra Pasvik til Hattfjelldal.