Gå til sidens hovedinnhold

NHO-sjefen er ikke respektløs, han er realistisk!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar på Tone Angell Jensens kommentarartikkel "Sur, respektløs beskjed fra NHO".

Det har gått ett år siden den første nedstengningen og fortsatt er store deler av norsk næringsliv i dyp krise. Verst er det i reiselivet, som jeg kjenner godt. Mange av oss som driver reiselivsbedrifter har knapt hatt omsetning siste år. Ikke én av oss vil foretrekke krise fremfor normalitet for å kunne mane til lønnsmoderasjon.

Det er derfor ikke en respektløs beskjed administrerende direktør i NHO kommer med, når han sier at vi ikke må ende opp med et oppgjør som sender flere ut i arbeidsløshet, slik Tone Angell Jensen skriver i sin kommentar i Nordlys 15. mars. Det er en realitet.

Det er vel knapt noen arbeidsgivere som ikke ønsker å lønne sine ansatte på best mulig vis. Men etter marerittåret 2020 kan det bli svært utfordrende, om ikke umulig. Faktum er at vi strever oss gjennom den verste krisen siden andre verdenskrig. Lønnsoppgjøret må ikke bidra til å gjøre situasjonen verre.

Det er heldigvis grunn til å forvente at aktiviteten vil ta seg opp til høsten. FHI anslår at over 3 millioner av oss er vaksinert til sommeren. Da kan aktivitet gjenåpnes, og permitterte kan komme tilbake på jobb.

Det betyr ikke at alle umiddelbart er i full gang med normal drift. For selv om Norge er vaksinert, vil ikke alle land rundt oss være det. Og for reiselivet i nord er det helt avgjørende at grensene åpnes fordi vi er mer avhengig av utenlandske gjester lengst mot nord enn ellers i landet. Det er nå fremover, når den siste kneika er over og de fleste av oss øyner håpet, at bedriftene får merke for fullt effektene av pandemien. Lån skal betales tilbake, driftsmidler som er solgt må erstattes, skatter og avgifter som er skjøvet på må gjøres opp med høye forsinkelsesrenter til staten. Det er når den siste tunge bakken er forsert og folk flest øyner håp, jeg frykter at mange i reiselivet i verste fall bukker under for all risikoen, kostnadene og sjansene som er tatt for å holde bedriften i live og for at folk skal kunne ha en jobb å komme tilbake til. Dette er min og mange andres virkelighet som bedriftseiere.

Det kan virke som om Tone Angell Jensen setter meg som driver en familiebedrift på Sørøya i samme kategori som toppsjefen i DnB. Jeg kan med dette melde at jeg og de fleste andre bedriftseiere i dette landet ikke kan sammenlignes lønnsmessig med noen få sjefer i store konsern. Min økonomiske virkelighet er like langt fra toppsjefenes, som mine ansattes er. Men det er like fullt jeg som må stå for det som blir resultatet av årets lønnsforhandlinger.

Bedriftene i Troms og Finnmark har fremdeles de største problemene med å betale regninger og det er i nord flest frykter å gå konkurs. Det viste NHOs tredje medlemsundersøkelse i 2021 som også fortalte at mange planlegger oppsigelser.

Og det er reiselivet som sliter mest av alle bransjer. 26 av 39 kommuner i Troms og Finnmark er mer reiselivsavhengig enn resten av landet. Av reiselivsbedrifter i Troms og Finnmark svarer 74 prosent i undersøkelsen at de har tapt mer enn halvparten av omsetningen i løpet av de fire siste ukene i forhold til samme periode i fjor. Nå frykter 41% av reiselivsbedriftene i fylket at koronamarerittet ender med konkurs

Lønnsevnen her nord vil etter halvannet år med omsetningssvikt være svak. Det er ikke det at jeg ikke unner alle lønnsvekst som absolutt er fortjent, men beklager Angell Jensen – tida er ikke inne for den lønnsveksten vi små bedriftseiere og ansatte skulle ønske oss. Til det er krisen fortsatt for dyp og konkursfaren for stor blant reiselivsbedriftene.

Kommentarer til denne saken