Gå til sidens hovedinnhold

Nei, jeg er ikke en politiker-babe!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har vært politisk aktiv siden 2016, men har vært interessert i politikk så lenge jeg kan huske. Veien til der jeg er nå har vært tøff, og jeg har snakket med folk som har fordommer mot meg på godt og vondt.

Med sentrale verv, og ikke minst mitt samfunnsengasjement når det kommer til psykisk helse, innebærer det gjerne noen avisoppslag i form av artikler eller leserinnlegg. Det er ikke overraskende at når man kommer i nasjonale eller lokalaviser at det gir oppmerksomhet, men den typen oppmerksomhet som gis er i en stor grad feil.

Det er alltid hyggelig med meldinger som “Hei, du ser søt ut skal vi bli kjent” - og det motsatte kjønn er som oftest veldig respektfull når jeg takker nei. Meldinger med fine kommentarer og at folk er enig, er også noe jeg setter pris på.

Mindre hyggelig er det å få meldinger i innboksen, gjerne fra menn i 50 årene, der det står, “Du er for ung til og ha meninger, finn deg en jobb og bli eldre før du uttaler deg offentlig!” eller “Du får stemmer av utsende ditt”. En av de verste meldingene jeg fikk var “Hold munn din offentlig og sug k*k, det er det kvinner brukes til”. Fellesnevneren av dette er at dette er fra menn som jeg aldri har hatt noe forhold til.

Jeg vet at jeg ikke er den eneste ungdomspolitikeren som har opplevd netthets. Ifølge en rapport av Amnesty opplever 2\3 av alle kvinner netthets. Det er feil at en politisk aktiv mann blir møtt med argumenter, mens vi som kvinner blir møtt med hets - fordi vi er kvinner. Dette skremmer andre kvinner fra å delta i samfunnsdebatten. Viktige stemmer går i skjul, fordi hetsen blir for mye å takle.

Jeg er oppvokst til å tro det beste om alle mennesker. Men noen ganger lurer jeg på om internett kom for tidlig for den eldre garde. Hets og hatprat kan ikke være beskyttet av ytringsfrihet.

Kommentarer til denne saken