Gå til sidens hovedinnhold

Nei, Gunnar, vi føder ikke for deg

Fremtidens velferdsstat hviler på de ufødte barna.

Kommentar Dette er en kommentar, skrevet av en redaksjonell medarbeider. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdninger.

I den fascistiske og oppdiktede staten Gilead er det barna som skal redde framtiden til det fanatisk religiøse samfunnet. Og de barna skal bli til for enhver pris. Den siste sesongen av den populære TV-serien Handmaid’s tale, basert på boka til Margaret Atwood, sendes i disse dager.

I denne fiksjonen kompenseres sterkt nedadgående fruktbarhet med fødeslaver.

Man kan tro det nettopp er HBO-serien Tromsø-ordfører Gunnar Wilhelmsen og kommunetopp Stig Tore Johnsen har funnet sin inspirasjon denne uka. I framlegget av resultatene i årets kommunale regnskap hadde de ikke så gode tall å vise fram som de først hadde varslet. Da kom kommunetoppene med sin «geniale» løsning på en framtidig slunken kommuneøkonomi.

Johnsen - med Wilhelmsens støtte - tok en «Erna» og ba tromsøværingene hoppe til sengs uten prevensjonsmidler til helga. For byen trenger flere folk, mente de.

Det kan se ut som de forregnet seg kraftig da de planla denne uttalelsen. Tromsøværinger hoppet ikke til køys på kommando, men over tastaturet for å svare.

Mange ble rett og slett fly forbannet. Det kommer etter en bølge med reaksjoner på Tromsø som en stadig dyrere by å bo i.

For:

 • Barnehager og SFO-plasser er langt fra gratis.
 • Skyhøye boligpriser hindrer mange førstegangsetablerere å komme inn på boligmarkedet i byen.
 • Bompengeavgifter og andre avgifter vil legge stadig større beslag på familieøkonomien.
 • Et trangt arbeidsmarked med få ledige jobber.
 • Du får mindre lån i banken per unge du har å forsørge.
 • Utbredt deltidsarbeid i Tromsø kommune. Hvordan forsørge unger, når du ikke får fast jobb i heltidsstilling?
 • Høy belastning og høy sykmelding blant typiske «kvinnedominerte» yrker.

Før Wilhelmsen og Johnsen gikk til det skritt å oppfordre til økt fødselsproduksjon, kunne de tatt en titt på vilkårene for å få barn.

De kunne ha lagt fram sin plan for hvordan Tromsø kommune skal bli en attraktiv by for småbarnsfamilier. Hva de selv skal gjøre for å legge til rette for fødsler. Da kan de ikke nonchalant peke på at de selv har bidratt til noen avkom.

Det holder ikke.

Dette kunne kommunetoppen og ordføreren heller reflektert litt rundt, i stedet for å trampe i grøten av egg og spermier:

 • Hvordan vil de legge til rette for at boligmarkedet ikke råkjøres av eiendomskapitalister hvis fortjeneste er eneste modus?
 • Hvordan, slik de har lovet, skal de få flere opptak i barnehagene i løpet av et år?
 • Hvordan, slik de har lovet, skal de gjøre SFO billigere, og ikke dyrere og til et dårligere tilbud slik de har gjort nå?
 • Hvordan, slik det er lovfestet, skal de gi et godt føde- og barseltilbud til kvinner som har født?
 • Hvordan legge til rette for gode skolebygg, kommunale idrettshaller, fritidstilbud som folk har råd til?

Lista er lang.

Det er få ting som er mer usexy enn politikere og kommunetopper som ber kvinner legge seg på rygg. For at barna våre skal pleie dere når dere havner på sykehjemmet?

Kom igjen.

Kommunen har et for høyt kostnadsnivå i helse og omsorg. Det er framtidas voksne som må bære den byrden. Men det er ikke rettferdig at barna allerede i dag er skadelidende på grunn av skakkjørt kommuneøkonomi.

Barn er ikke et middel mot et mål. Dere må i det minste vite at det er mange som ønsker seg barn. Som av mange ulike årsaker sliter med det. Da hjelper det ikke å høre at det bare er å ta seg en tur til sengs i helga.

Dere må slutte å snakke om at kvinner må føde.

Dere må heller bruke kreftene på å bygge samfunnet slik at det ikke føles som en monumental og kostbar oppgave å sette liv til verden.

Og som en av innbyggerne svarer dere: «Æ kan ikke i helga uansett! Må jobbe overtid så æ har råd til piggdekkavgifta, eiendomsskatten og bompengan når dem kommer klaskenes i nettbanken».

Endring: Etter denne teksten var publisert, er teksten endret i et avsnitt. Vi skrev at Wilhelmsen og Johnsen "tok en Erna". Det var Johnsen sin opprinnelig oppfordring. I saken til Nordlys støtter Wilhelmsen Johnsens oppfordring.

Kommentarer til denne saken