Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, har uttrykt at han mener det feil at Oslo-regionen bør få relativt sett raskere koronavaksiner enn resten av landet. Her er jeg uenig med Gunnar. For meg handler det grunnleggende om solidaritet, og om vår gamle læresetning, å yte etter evne og få etter behov. Og den læresetningen er jeg trygg på at Gunnar også er enig i.

Som bosatt i Tromsø og med jobb i Oslo, har jeg gjennom året som har gått, både sett og følt på smittevernstiltakene og ikke minst smittepresset i begge byene. Og ja, det har vært ganske så forskjellig. Mens vi i Tromsø stort sett har kunne leve nogenlunde normalt, åpne butikker, åpne treningssenter mesteparten av tiden, åpent badeland, og til og med har vi kunnet drikke alkohol ute på byen mesteparten av tiden, så har det ikke vært slik i Oslo regionen.

Det er ganske mange måneder siden du kunne gå ut med venner og familie og ta et glass øl eller vin på byen. Butikkene har vært stengt i flere måneder. Kan noen i Tromsø egentlig tenke seg at Jekta, Nerstranda og Pyramiden skulle vært stengt i to måneder? Tenk å ikke kunne gå på HM, Cubus, Clas Ohlson, Sport1 eller Nille på flere måneder? Og temmelig mange av mine kollegaer i Oslo skulle svært gjerne ønske å kunne gå på treningsstudio igjen.

Og litt verre, hvilken forhøyet risiko for smitte har de eldre og risikoutsatte i Oslo måtte leve med i samme periode. Hvor mye mer forsiktig har disse gruppene måtte være i Oslo, enn i Tromsø, Alta eller Berlevåg?

Unner vi innbyggerne i Oslo å komme tilbake på vårt nivå igjen rasket mulig? Ønsker vi å vise solidaritet, og bidra til at de får tatt tilbake hverdagen de også? Jeg synes vi skal det. På samme måte som jeg også støtter at, etter at vi har vaksinert de eldste og risikoutsatte, skal prioritere de yngste. Jeg tror de yngste har hatt det vanskeligere enn oss i midten.

Så vil sikkert noen spørre, skal vi i nord og resten av landet straffes for at vi har vært flink på smittevern? Da er mitt svar enkelt. Det handler ikke om at å ha vært flink. Snarere motsatt. I Oslo har folk brukt munnbind i offentlig sammenheng stortsett siden i høst en gang, og gjør det ennå. I Tromsø brukte vi munnbind en god del i en periode før påske. Nå har vi sluttet med det. I Oslo har de ikke vært på cafe eller bar, på flere måneder. I Tromsø gjør vi det, nesten som normalt.

Det handler altså ikke om å ha vært flink. På samme måte som det i Kroken-bydel her i byen, bor flere mennesker enn i mange kommuner i Troms og Finnmark, så er det faktisk slik at det i en bydel i Oslo bor like mange som hele Tromsø kommune. Det har faktisk noe å si, pluss mye annet.

Og sjøl om vi skulle være oss sjøl nærmest, hva er det som har vært den største trusselen, det som har gitt mest smitte i Tromsø de siste månedene? Er det ikke smitte overført fra Oslo-regionen? Er ikke vi tjent med, når vi skal ha venner og slekt på besøk og våre barn hjem fra studier i regionen, at hovedstadsregionen får rasket mulig ned smittetallene de også?

Så i denne saken er jeg nok mer enig med Raymond enn Gunnar. Men sammen skal vi klare også denne jobben.