Gå til sidens hovedinnhold

Nedlatende og fordomsfullt av Nordlys

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nordlys har 10. februar publisert en artikkel om at Arktisk sjamansirkelråd har fått to nye medlemmer. Det er i utgangspunktet svært positivt at Nordlys skriver om interne forhold i tros- og livssynssamfunn, og jeg håper at både Nordlys og andre medier i fremtiden skriver mer om både sjamanisme, kristendom, islam, human-etikk og andre tradisjoner som lever i Tromsø og Nord-Norge.

Dessverre har Nordlys valgt å presentere artikkelen på en svært nedlatende måte. Som en kategorisering som står over overskriften og dermed leses først og setter føringer for hele artikkelen, er det kategorisert slik: «Tromsø, Overtro, Sjamanisme». Ordet «overtro» står også i teksten øverst i fanen på nettleseren og igjen under teksten. Dette er et ord de aller fleste vil oppfatte nedlatende og negativt. Det rammer inn teksten og farger det man leser.

I religionsdialogen har man som regel at man ikke skal snakke hverandre ned, men ha respekt for hverandre, selv om man ikke er enige. Dette burde være et enkelt og selvsagt utgangspunkt ikke bare for religionsdialog men for all omtale av andre, men i stedet for å bruke nøytrale ord som ikke gir sterke føringer for hvordan man leser teksten, kaller Nordlys med nedlatende fordomsfullhet det de tydeligvis ikke forstår for «overtro».

Det er naturlig å ha større forventninger til en avis av Nordlys’ kaliber enn at de skal henfalle til retoriske poenger man er mer vant med å finne i kommentarfeltene, der religiøse av ulike varianter jevnlig blir omtalt som overtroiske og lignende.

Vi er mange som jobber for et liberalt samfunn med plass til ulike syn på det meste, deriblant livssyn, og jeg vil i utgangspunktet telle Nordlys med blant dem som ønsker dette. Det første skrittet i dette arbeidet er å snakke respektfullt om hverandre. Der står dessverre Nordlys til stryk i dette tilfellet.

Kommentarer til denne saken