Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og partileder Trygve Slagsvold Vedum (Sp) krangler videre om flyttingen av NRK. Det store spørsmålet for dem er om det blir Grorud eller Ensjø, der NRK allerede har foretatt et tomtekjøp til 800 millioner kroner.

Diskusjonen er nærsynt og ser ikke bra ut om man har ståsted utenfor Oslo. Johansen og Vedum forsøker å gjøre flyttingen av NRK et lite steinkast i Oslo, til en av vår tids store distriktspolitiske satsinger. Det er en utgave av Trangviksposten i ny og oppdatert versjon.

Diskusjonen og omkampen om lokalisering med en avstand på noen få kilometer er misforstått. Det er oppsiktsvekkende at Senterpartiet, med størst oppslutning distriktene, bruker så mye energi på en tapt sak. Men noe må vel Jan Bøhler få igjen for å ha meldt overgang fra Arbeiderpartiet.

NRK er ikke et redskap for å utvikle Oslo, det er en institusjon som tilhører hele landet, et anliggende for Norge i den lange linjen fra Pasvik til Lindesnes. I all beskjedenhet kan det være grunn til å minne om at pengene som anvendes på NRK, inkludert selve flyttingen, betale over skatteseddelen av innbyggere i alle landsdeler.

Derfor spør redaktøren i Sør-Varanger Avis, Gunnar Sætra, om det ikke nå er på tide med større mål for kringkasteren som hele landet er med på å finansiere. Han frykter at «internkringastingen» i NRK kommer til å bli enda verre i årene som kommer. NRK er både landets største og viktigste mediehus, med det store privilegium det er å ha en trygg finansiering fra fellesskapet, i et spleiselag.

Sentraliseringen av NRKs programvirksomhet og redaksjonelle fokus gir grunn til bekymring. Det aller viktigste med flytteprosessen må være å sørge for at mer av NRKs nasjonale programvirksomhet og innholdsproduksjon lokaliseres utenfor Oslo. Det vil gi nye og sårt tiltrengte perspektiver som er viktige for å bygge ned avstand og konflikt.

Statskanalens formål er ikke å trøtte ut befolkningen med en ørkesløs diskusjon om hvor hovedkontoret skal ligge i Oslo. Formålet er å tilby allmennkringkasting for og fra Norge. Da er debatten om Ensjø eller Grorud i ferd med å bli et symbol på et NRK som er på full fart i motsatt retning. Raymond Johansen og Trygve Slagvold Vedum avsporer hele denne viktigste diskusjonen; hvordan vi kan få et NRK for hele landet?