Gå til sidens hovedinnhold

Narrespill fra FHI og Høie

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Nye prognoser er dårlig nytt for vaksineringen i Tromsø og andre nordnorske kommuner i juli og august.

- Norge får færre doser enn man trodde, og vi må tilbake til tilsvarende mengder som i mai. Måten det spiller inn sammen med den geografiske omfordelingen, gjør at det slår dobbelt negativt inn på hvor mange doser vi vil få levert her, sier smittevernoverlege Trond Brattland til Nordlys.

Konsekvensen av regjeringens vaksinestrategi trer nå tydelig fram. Helseminister Bent Høie sa i mai at vi måtte huske på hvor mye vaksiner Norge ville få gjennom sommeren, og at det skulle gjennomføres en geografisk omfordeling av et stadig høyere antall doser til landet.

Men Høie tok feil, og helseministeren og regjeringen har i realiteten ført hundrevis av norske kommuner bak lyset. Kommunene har tilbakekalt ferie og innkalt ekstra personell for å gjennomføre massevaksinering. Svært få av planene vil det være behov for, regjeringen har påført allerede overbelastede kommuner store logistikkutfordringer til liten eller ingen nytte.

Rent praktisk ser vi at resultatet av omfordelingen blant annet er at vi nå får stadig flere smitteutbrudd i Tromsø og Nord-Norge, der mange, særlig unge voksne, ikke er beskyttet enda.

Det har blitt krevende å diskutere dette i dagens debattklima. Men det er nå klart at det er forskjell på folk i dette landet, og at helsetilbudet ikke er likt uavhengig av bosted. Vaksineringen gikk nemlig bort fra en strategi der alle hadde lik verdi basert på alder og risikogrupper. Brått ble det innført et omvendt Robin Hood-prinsipp, der det handlet om å ta fra alle de minste og gi til den aller største. Resultatet kan bli at befolkningen i 24 utvalgte kommuner, slik det ser ut i dag, vil være vaksinert og få friheten vaksinepassene gir, lenge før resten av landet.

I Dagbladet jubler helsebyråd Robert Steen fra Arbeiderpartiet over at alle i Oslo skal få tilbud om vaksine i juli måned. Det er vel fortjent, for Oslo har vært gjennom en tøff nedstenging.

Men når det øvrige Norge skulle få tilbake disse dosene i uke 29 til 31, viser det seg at Norge får en tredjedel mindre vaksiner, fordi regjeringen og FHI har bommet grovt på leveranseprognosene.

Det ville nok vært klokt av byråd Steen å ikke fremstå fullt så nærsynt. Når man har fått vaksine mot Covid 19 har man ikke "gjort det for Oslo", man har gjort det for hele fellesskapet i Norge. Hvis Steen og Oslos politiske ledelse vil bygge ned spenninger i landet bør de tenke på følgende: I lang tid har Norge vært solidariske med Oslo. Da bør også Oslo være rause og rette en takk til alle som stilte seg bakerst i køen.

Kommentarer til denne saken