Jani Silva har viet livet sitt til å beskytte naturen og livsgrunnlaget til bøndene i Amazonas. Men i stedet for hjelp, fikk hun dødstrusler.

I tillegg til å være hjemmet til om lag 700 familier er Amazon Pearl Reserve Zone kjent for å være rikt på naturressurser slik som olje. Dette gjør at interessen blant internasjonale selskaper er stor. Område ligger strategisk plassert for illegale grupper og narkotikasmuglere gitt at det ligger i et grenseområde sør i Colombia. Som et resultat har befolkningen måtte tåle både trusler og forurensning av elvene og skogområdene.

Lokalbefolkningen har fått nok

I 2008 var Jani med på å stifte organisasjonen ADISPA (Association for the Integral and Sustainable Development of the Amazon Pearl). Organisasjonen ble dannet for å forsvare miljøet og rettighetene til bøndene som i generasjoner har bodd og levd av naturen og ressursene i områdene.

ADISPA har lenge kjempet mot oljeselskapet Amerisur som i flere år hadde lisens til oljeutvinning i området. Den er nå tatt over av Geopark Ltd. I tillegg har Jani kjempet for alternativer til å livnære seg på ulovlige avlinger som brukes til narkotikaproduksjon. I denne konteksten har hun fått mange fiender, og dermed også flere dødstrusler. De vet enda ikke hvem som sender disse truslene, men siden covid-19 pandemien brøt ut i landet har minst 14 personer blitt drept i området der Jani bor, inkludert menneskerettighetsforkjemperen Marco Rivadeira. Jani ble tvunget til å flytte fra reservatet hun har levd av i årevis, og risikerer livet hver gang hun drar tilbake dit. Hun lever nå med beskyttelse fra den colombianske staten, men denne må styrkes.

I 2016 signerte den colombianske regjeringen og den tidligere gerilja-gruppen FARC-EP en historisk fredsavtale, som tidligere president Juan Manuel Santos fikk Nobels Fredspris for. Denne pekte ut viktige reformer som å skape alternativer til ulovlige avlinger for bønder, landreform, programmer for lokal utvikling i rurale områder og ikke minst avvæpning av væpnede grupper. Myndighetene har sviktet i gjennomføring av fredsavtalen og som en konsekvens er situasjonen farlig for mennesker som Jani Silva.

Vi godtok det ikke, det burde ikke de heller trenge

Ingen burde måtte frykte for livet sitt fordi de ønsker å beskytte hjemmet sitt. Ingen burde bli drevet bort fra der de har bodd i generasjoner bare fordi det kan være mulig for noen andre å tjene penger der, lovlig eller ulovlig.

Det er ikke være noe ukjent for oss nordmenn å se en stat eller store selskaper som ønsker å utnytte et naturområde for resursene som kan bli funnet der. Bare for noen få år siden gikk naturaktivister i Norge ut og kjempet mot forslagene om oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

Vi kunne gå ut å uttrykke vår misnøye med det som skjedde uten å tenke på det, mens Jani frykter for både sitt eget og familiens liv.

Oppgaven til en stat er å beskytte sitt eget folk, men det har ikke skjedd her. Vi i Amnesty ønsker at den colombianske staten skal sørge for at Jani og familien hennes får den beskyttelsen de trenger får å sikre henne mot de som ønsker å skade henne.

Jani Silva mener at man må stå på mot de som ønsker å misbruke makten de har fått. Hun har fått mange fiender over de siste årene, men vi ønsker å vise henne at hun ikke kjemper denne kampen alene.

Er du med Jani Silva?