Onsdag ble Tromsøs befolkning invitert til storstilt sankthansfeiring ved det populære utfartsstedet Hella på Kvaløya. Invitasjonen kom blant annet fra Tromsø kommune, som annonserte for arrangementet på sin Facebook-side.

Kommunen kunne friste med levende musikk av ulikt slag, båltenning, kafésalg og ulike aktiviteter for de små. Det hele i naturskjønne omgivelser, med gode forhold for å overholde smitteverntiltak.

Mange lot seg friste og deltok på det som trolig ble et av de mest folksomme sankthans-arrangementene i Tromsø noen gang.

Ikke bare møtte tromsøværinger opp i hopetall. Kommunens eget parkeringsselskap, Tromsø Parkering, fant også veien til Hella. Parkeringsvaktene ble ikke arbeidsledige: Rundt 70 bilister ble ilagt bot på 900 kroner hver for parkering i veikanten i 70-sonen på Kvaløya.

Ikke overraskende satte saken fyr på kommentarfelt og sosiale medier. Med god grunn. Flertallet er kritisk til kommunens håndtering og mangelfulle tilrettelegging.

Trafikkreglene skal selvsagt følges, og parkeringsvaktene som var ved Hella gjorde bare jobben sin. Så langt alt vel. Det som skaper harme er når kommunen inviterer til fest, og skriver ut bøter til gjestene.

Satt på spissen kan man si at kommunens parkeringsselskap har tjent på at kommunen «lokker» folk ut i naturen. Kunne man i stedet, i samarbeid med politi og vegvesen, dispensert fra reglene, satt ned fartsgrensen og sørget for en trygg trafikkavvikling mens arrangementet pågikk? Hva med å sette opp busser til Hella?

Vi forstår at folkene i kommunen som skriver ut parkeringsbøter ikke er de samme som inviterer til fest. I dette tilfellet er det mye som tyder på at de heller ikke har snakket sammen. Og da er vi ved kjernen av problemet: Kommunens ønske og oppfordring til folk om å bruke naturen henger ikke sammen med hvordan man tilrettelegger for parkering.

Saken fra sankthansfeiringen på Hella bør være en tankevekker, men den er ikke unik. Køene med biler som parkerer langs veien ved populære utfartssteder ser vi både på sommer- og vinterstid.

Kommunen har en jobb å gjøre med å legge bedre til rette for transport og parkering i forbindelse med utfart og store arrangementer som den selv har tatt initiativet til. Det tar seg dårlig ut å straffe bilistene for dårlig planlegging.