Fredag 3. september arrangerte Flerkulturelt Forum Tromsø og Organisasjon Mot Offentlig Diskriminering et valgseminar på biblioteket i Tromsø. Jeg stilte for Høyre, og tema for seminaret var inkludering og integrering, diskriminering og rasisme. Det var lagt opp til debatt med representanter fra partiene Ap, Rødt, MDG, SV, Høyre og Venstre.

Dette var min første debatt i politikken, og jeg brukte en god del tid på å sette meg inn temaene i forkant. Kombinasjonen valgkamp, jobb og forberedelse til debatt ble heftig. Og da fredagen kom hadde jeg enda ikke forberedt mitt innledningsinnlegg på 3 – 5 minutter om hvorfor man skal stemme på akkurat mitt parti.

Dagen før hadde jeg lest Høyre-kollega Guro Gimse Angell sitt innlegg i Trønderbladet «Er det sant at dere bare bryr dere om de rike?». Da jeg leste innlegget så tenkte jeg at dette er jo mine opplevelser også.

Gjennom sommeren har jeg stått på stand for Høyre og møtt utrolig mange mennesker. Jeg har fått mange spørsmål og hørt mange historier. Blant annet om at Høyre er et parti kun for de rike. Kommentarene og spørsmålene har kommet fra 13-åringer, 17-åringer og 40-åringer. Noen har vært på stand hos Ap og SV og kommer oppglødd til Høyre sin stand for å diskutere ulikhet og forskjeller i samfunnet. Mange ungdommer som har valgkamp som tema på skolen, har tatt kontakt for å diskutere forskjellen mellom høyresida og venstresida i norsk politikk.

I mitt innledningsforedrag brukte jeg innlegget til Guro Gimse Angell som manus. Fordi hennes historie kunne vært min. Selvsagt er det ikke greit å ukritisk bruke deler av en kollegas innlegg uten å kreditere henne. Selvsagt er det ikke greit at tilhørerne ikke fikk opplyst at dette er en annen person sin historie, men at den også er selvopplevd. Det var dumt av meg, og jeg er lei meg for dette.

Men det jeg er aller mest lei meg for er at den viktige debatten om integrering og inkludering er kommet i bakgrunn i denne saken. At de ulike spørsmålene og innspillene fra tilhørerne på biblioteket ikke kommer frem i lyset. Fordi vi som bor i Tromsø er stolt av at Tromsø er en internasjonal by med innbyggere fra 140 ulike nasjoner. Vi vil at Tromsø skal være et åpent, tolerant og inkluderende samfunn, der alle mennesker som bor i kommunen både deltar og bidrar. Og at vi trenger gode diskusjoner om hvordan vi sammen kan bekjempe utenforskap, hjelpe flere inn i jobb og sikre at vi har en skole som ivaretar absolutt alle.