EU-medlemskap kommer nå opp på nytt, anført av Oslo-ordfører Raymond Johansen. Han får støtte i en lederartikkel i VG som mener at Arbeiderpartiet bør berede grunnen for en ny EU-debatt. Selv om Ap i dag regjerer med Senterpartiet, som på ingen måte vil åpne for norsk medlemskap i EU.

Vi skal alltid være åpne for en ny EU-debatt. Men oppfordringen om å sette i gang en debatt om EU-medlemskap nå, er ikke et godt råd til Arbeiderpartiet.

Og det er dårlig timing for Norge.

Sist Norge stemte over EU-medlemskap var for 28 år siden. De som husker det, vil også huske hvor krevende debattene var i 1994. Våre politikere gjør lurt i å huske at i Norge er EU-medlemskap et heftig stridstema, der mange sterke interesser står steilt imot hverandre.

En slik strid er det siste vårt land trenger i en krise. Det vil fremover være mange vanskelige beslutninger å ta for regjeringen. Økonomisk usikkerhet vil være et tema, også i Norge. En EU-debatt vil virvle opp stor splittelse i en tid der vi trenger nasjonalt samhold mer enn noensinne.

Det er naivt å tro, slik VG later til i sin leder, at en EU-debatt på nåværende tidspunkt vil være uten skyttergraver. Det viser liten forståelse for hvor grunnleggende EU-saken er for samfunnsforståelsen i Norge. Det er en identitetsbærende debatt om vår egen suverenitet og selvhevdelse.

Det er lite trolig at en EU-debatt vil kunne styres ut i rom sjø av Ap, med et stilltiende Sp i kulissene. En eventuelt åpenlys kampanje for EU-medlemskap vil føre til en regjeringskrise.

Det er også derfor leflingen med EU-medlemskap ikke kommer fra regjeringshold i Ap. Men målbæres av byrådslederen i hovedstaden.

Norsk EU-medlemskap mangler for øvrig en god sikkerhetspolitisk begrunnelse. Vi stiller i et felleskap med de fleste europeiske land i en felles forsvarsallianse - Nato. I Sverige og Finland går debatten høyt for tiden om å innlemmes i Nato. Det til tross for at landene allerede er medlemmer i EU.

Raymond Johansen ser EU som en garantist for det liberale demokratiet. Det er mulig. Men det er verdt å merke seg at EU-land som Ungarn og Polen stadig synker på demokratiindeksene.

Det kan være mange fordeler med et medlemskap i EU. Det er selvsagt riktig at bildet ikke er svart-hvitt.

Men hvis Arbeiderpartiet presser på for å få i gang en debatt om EU-medlemskap, midt i en enorm krise, vil det oppfattes som om de bruker en krig til å hente frem gamle kjepphester.