Når regjeringen legger frem forslaget sitt til statsbudsjett på torsdag, er jeg veldig spent om de faktisk gir en betydelig økning i borteboerstipendet. Kampen for å ha et stipend ungdommen kan leve av burde vært tatt for lenge siden, og nå må distriktsungdommen få slippe å kjempe hvert år for retten til gratis utdanning.

Forhåpentligvis har de tusenvis av ungdommene som flyttet vekk fra foreldrenes hjem for å få gå på videregående skole i høst slått seg til ro i deres nye hybeltilværelse. I fjor hadde vi i Norge 25 000 ungdommer som var slike borteboere, og de aller fleste har intet valg enn å flytte hvis de skal gå på videregående skole. For mange 16-åringer er det å flytte vekk fra familie og nettverk en stor belastning. I tillegg opplever svært mange borteboere at stipendet de får ikke dekker utgiftene for å bo. Det er derfor på høy tid å erkjenne at det er ikke lik mulighet/rett til å få utdanning i Norge i dag, og den er langt fra gratis. Det fine er at det burde være lett å gjøre noe med. Regjeringen har sin mulighet i statsbudsjettet, som legges frem på torsdag.

Et kjapt boligsøk på Finn.no i Bodø, Trømsø, Narvik eller Mo i Rana, gjør utfordringen ganske klar. For mens husleia for de minste hybelleilighetene starter på 5000 kr i måneden, får borteboerne kun utbetalt 4979 kroner i måneden. Og da er utgifter som innredning, strøm, internett og transport ikke betalt for. Du skal ikke være god i matte for å forstå at dette regnestykket faktisk ikke går opp. Det er dermed umulig å få livet til å gå rundt uten enten å jobbe for å betale det hjemmeboende elever ikke trenger eller å få hjelp av foreldrene sine.

Det er selvsagt bra at ungdommen jobber, men jeg synes at 16 åringene våre skal ha mulighet til å være kun elev og eventuelt bruke ekstrainntekter på det de ønsker seg, og ikke til å dekke nettleie eller bredbånd. Oliver (15) fra Steigen, hadde jobbet hele sommeren. Men det hadde han spart opp for å dekke løpende livsutgifter i sin nye hybeltilværelse i Bodø. Han var tydelig; Vi har rett på skolegang, men det blir ikke gratis skolegang for oss. For 2 år siden var Sara, Anna og Aileen fra Hamarøy som kjempet for sin rett på gratis videregående utdanning gjennom økt borteboerstipend. All ros til de modige ungdommene våre, men nå er det på høy tid at vi voksne tar ansvar, så ungdommen vår slipper å ta denne kampen hvert eneste år.

Det lave borteboerstipendet er også med å lage økonomiske skiller mellom by – og bygdeungdom. Dette kan i ytterste konsekvens gå ut over skolehverdagen til ungdommene våre. Jeg frykter at mange av ungdommene bruker mindre tid på skole når de jobber for mye, eller enda verre at de slutter på skolen fordi de ikke har råd til å fortsette. Dette er en utvikling vi ikke ønsker oss, da vi vet at fullføring av videregående skole er det som på best mulig måte bidrar til en god fremtid, både for jobb og helse.

Borteboerne representerer mange framtidige unge stemmer, men som nå er uten stemmerett og verken har telt eller debattopplegg på Arendalsuka. Nå er det faktisk de yngste sin tur – og det er bare å satse på borteboerne. Det vil være både god utdanning- og utjevningspolitikk, og ikke minst bidra til et løft for distriktene i Norge.

I fjor måtte budsjett-partner SV på Stortinget inn å økte borteboerstipend i budsjettavtalen med regjeringen. Det var ikke mange lappene ekstra i måneden, men det var første gang borteboerstipendet har vært økt på lang, lang tid. Men med de økende priser som vi nå ser, er det enda viktigere at våre borteboere får en ytterligere og solid økning i stipendet sitt som skikkelig monner. Ellers er det faktisk ikke lik rett til utdanning – og distriktsungdommen fortsetter å tape. Så får vi håpe SV en gang til slipper å redde regjeringen i denne saken.

Jeg og ungdommen vår venter i spenning!