Nå betaler vi alle sammen vindkraftens pris. Første kraftige advarsel fikk vi i sør i noen uker vinteren 2021 da strømprisene gikk i taket fordi det var vindstille på norskekysten. Det vil skje igjen, gang på gang. Og stadig oftere og kraftigere etter som andelen vindkraft i vår strømforsyning øker.

Grunnen er veldig enkel. Vindmøllene produserer bare når det er nok vind. Og vindmøllene produserer ikke for fullt før det blåser stiv kuling. Er vinden sterkere enn full storm, må vindmøllene stanses og rotorbladene stilles i nullstilling for at de ikke skal bli ødelagt. Enkelt uttrykt kan vi si at vindmøllene leverer strøm bare om lag halvparten av tiden. Litt mer om vinteren og litt mindre om sommeren.

Vindmøller produserer et sted mellom 40 og 45 % av den strømmen Danmark forbruker. Det betyr at når det er vind slik at vindmøllekapasiteten utnyttes fullt ut, har Danmark vindmøllestrøm til overs som også Norge er kjøper av.

Men det betyr videre at de må dekke de resterende 55-60 prosentene av sitt strømforbruk med egenproduksjon av varmekraft og import fra andre. Danmark og resten av Europa har varmekraftverk som fyller gapet når det blir for lite vindkraft.

Norge har ikke varmekraftverk. Men vi planlegger en storstilt vindmølleutbygging. Vårt eneste håp om å opprettholde en noenlunde stabil strømforsyning med relativt stabile priser, ligger da i de forhatte utenlandskablene. Og at Norge i sør, eller landene vi har kabler til, har strøm til overs når det er vindstille i nord.

Hvis ikke så er det bare forberede seg på at årets berg- og dalbane i priser vil fortsette og forsterkes.

  • Per Svardal er pensjonert sivilingeniør i kjemisk prosessteknologi, har bl.a, vært fylkesmiljøvernsjef i Oppland (1992-2003), bor i Søndre Land og tilbringer et par måneder hver sommer i Spilderbukt i Malangen.