Det er interessant hvordan partiene og politikerne iscenesetter seg sjøl i kjølvannet av budsjettforliket som kom på plass tirsdag. Det er jo et lite skuespill som vi som er i overkant interessert i politikk følger med på med stor interesse.

Det første døgnet etter forliket var SV raskt ute med å flagge høyt for at de hadde vunnet frem med sine viktigste saker. De usosiale kuttene på brillestøtte til barn, og kuttet i den lille pengeslanten som uføre fikk for å jobbe litt på ASVO, blir det nå slutt på.

Det vil bli større CO₂ avgifter for sokkelen, men det skal ikke kjennes på lommeboka di.

Arbeiderpartiet på sin side spinner det som de alltid har prioritert å få på plass feriepenger på dagpenger. I alle fall ifølge kostbare annonser som dukket opp i Facebook-feeden min et halvt døgn etter forliket.

Man skulle ikke trodd at Ap fikk fullstendig overhaling av LO fordi de ikke fulgte opp sine egne valgkampløfter om den saken.

Lysbakken og Støre, og deres rådgivere, prøver å overgå hverandre på egne statuser:

Støre: Mer til felles velferd, mer til kraftfulle klimakutt, mer til rettferdighet for arbeidsfolk.(...) Jeg er spesielt glad for at vi fikk på plass feriepenger på dagpenger!

Lysbakken: Vi har nå vist at vi kan bruke vår nøkkelposisjon i Stortinget til å levere forandring for folk. Vi har vist at SV ikke kan tas for gitt, og at våre velgere skal ha uttelling for sin stemme.

Men det som er virkelig festlig er finansministeren i møkkakjelleren.

Det er den siste oppdateringa fra Vedum, datert 23. november. *

8. november kjørte Vedum tilleggsresolusjonen til Solberg-regjeringas siste budsjett til Stortinget i sin dieseldrevne pickup. Da var Senterpartiet snar å skrive på egne nettsider om at dette var et budsjett med tydelig Senterparti-profil. Mens tirsdagens oppslag fra partiet er så kort som du får det:

Vi ble enige. Her er dokumentene.

Hvorfor er ikke Senterpartiet interessert i å spinne dette forliket til egen fordel? Kanskje fordi det er lite fordeler å hente.

Det er mye å snuble i for Senterpartiet i budsjettforliket. Men finansieringen av forliket er kanskje den største fella. Mye finansieres gjennom økte skatter på høye inntekter. Men en slump hentes fra det fine utbyttet Statkraft leverer i år.

Finansministeren Vedum gjorde seg høy og mørk tidligere i måneden da han gikk ut og lovet kutt i elavgiften.

Det har han brent seg på kraftig, og har høstet kritikk blant annet på lederplass i Dagens Næringsliv.

De midlertidige lettelsene han lovet, er ikke bare peanuts for våre lommebøker. De er vesentlig lavere enn de ekstra inntektene Norge får fordi nordmenn betaler mye mer for strøm.

Dette visste Vedum godt, ifølge DN, da han gjorde seg høy og mørk – fordi Statkraft rapporterte sine utrolige resultater før 8. november.

Det er krevende å være en finansminister fra et parti som er imot EU, EØS, imot utenlandskabler og for en noe proteksjonistisk økonomisk og politisk linje.

Det er krevende å møtes med den paradoksale økonomiske virkeligheten i Norge.

Vår elektrisitet og gass går som hakka møkk i det europeiske markedet. Det driver prisene opp hjemme, men sannelig om det ikke gjør oss til en ekstremt velstående stat også.

Det er den lille økonomien og den store økonomien som er vanskelig å forsone og å forklare.

Hva bonden i Troms som sliter med å holde dyrene varme og maskinene i gang tenker om det kan man bare lure på. Men at senterpartisten Vedum har meldt fravær fra debatten om dette er iøynefallende.

Hvordan et Sp i posisjon kan spinne seg rundt det norske velstandsparadokset, og samtidig bevare de proteksjonistiske trekkene i sin profil som er viktige for en del av partiets velgere, er ikke lett å se. Men at SV skal sitte i det varme setet for dem over tid, slik de gjorde på NRK Debatten på tirsdag, er ønsketenkning.

For allerede på torsdag er det finansdebatt i Stortinget. Da må nødvendigvis Trygve Slagsvold Vedum komme seg opp av kjelleren og frem i lyset.


* Faksimilen er hentet fra en ikke-verifisert facebook-side for Trygve Slagsvold Vedum. Senterpartiet bekrefter at det er hans offisielle side og driftes av hans stab.