Gå til sidens hovedinnhold

Med Rødt mot vindkraft på land, i fjæra og til havs

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med landsmøtevedtak om nei til vindkraft på hav og land setter Rødt foten ned for å ofre mer av naturens produksjonsevne til utbyggerkapital og spekulanter. Det er nok nå. For fiskeriavhengige samfunn langs kysten er havvind-vedtaket godt nytt.

15 områder langs norskekysten er utredet for havvind, alle områdene kommer i konflikt med fiskeri, naturverdier og biologisk mangfold.

Havvindutbygging på de fiskerike bankene vest av Træna utredes nå i olje og energidepartementet. Regjeringa skriver i sin nordområdemelding at de «vil vurdere å gå videre med sikte på en åpning her» Skreiens gyteområder, tradisjonsrike fiskefelter ved Gimsøya i Lofoten og Nordmela ved Andøya, Vannøya og Auvær i Troms er av NVE vurdert som egnet for havvind, og disse områdene er listet i nevnte nordområdemelding.

Havet er ikke lenger «det siste sunne i en syk verden» slik Alexander Kielland skrev en gang. FNs spesialrapport om hav og is tegner et dystert bilde av havets helse, også i våre områder. Stressfaktorene er allerede for mange, den samla belastninga for stor. Skal vi beholde havets produksjonsevne i framtida, utvikle nye næringer basert på forsvarlig høsting fra et levende økosystem, sikre arbeidsplassene og eksportinntektene fiskerinæringa gir, må vi slutte å betrakte kysten og havet som et ubenytta, ledig industriområde.

Ei storstilt havvind-satsing vil bare være nok en skadelig praksis. Med vedvarende undervannsstøy og avskalling av miljøgifter fra rotorbladene. I tillegg kommer arealbeslaget. Her i Nordland er arealkonfliktene til havs harde nok fra før. Skytefelt og forsvarsaktiviteter, havbruk og turistfiske med mere, gjør fiskerens arbeidshverdag vanskeligere.

Ingen trenger fortelle oss at det vil bli tatt hensyn til annet en vindkraftutbyggerne i prosessene, det har de harde kampene mot vindkraft på land bevist. Over hele landet har folk reist seg opp, kjempet i mot, bare for å finne seg forsøkt trampa ned av mektige utbyggerkrefter i allianse med den kapitalistiske staten.

I Rødt godtar vi ikke mere vindkraftutbygging. Vi tar denne kampen sammen med folk og organisasjoner. Fra innerst i fjellheimen til den ytterste fiskebank. Det krystallklare landsmøtevedtaket er en stødig plattform å føre kampen videre på inn i neste stortingsperiode

Kommentarer til denne saken