Nå har folk i Nord gått fullstendig av hengslan: Jeg har ikke sett en mer samstemmig flokk og et mer samstemmig ønske om en Nord-Norgebane fra Fauske til Tromsø.

Det er en fullstendig Maran Ata-vekkelse i alle kriker og kroker: Frelsen består i en ny jernbane.

Arbeiderpartiet kaster alt og alle over bord - her gjeld det å "ta igjen" for alle tullete og ukritiske vedtak om sammenslåing av Finnmark og Troms, politireform som forsvant og nedleggelse av flyplass på Andøya.

Jeg har vært medlem av dette partiet i mer enn 30 år, og jeg lurer på om partiledelsen fikk panikk for dårlig velgeroppslutning i Nord-Norge og prøvde å skylle ned jernbanesviller med Møllers tran.

Gudene vet.

Det er på en måte forståelig, for aldri i mitt levende liv har jeg sett et så unisont krav fra absolutt alle i nord om at nå - nå må vi få en jernbane til Nord-Norge. Det er som å høre Maran Ata! Det er bare én eneste vei til frelse - og den går i 2021 på skinner. Nærmere bestemt: Jernbaneskinner.

Jeg er vokset opp i denne landsdelen. Jeg har slekt og familie på øyene rundt Tromsø. Jeg har sett et og annet, og jeg har førstehånds erfaring og kunnskap.

På Reinøya blir bussjåfører sjukemeldt når de kjører buss over hullete veier. På Reinøya måtte et gårdsbruk tømme ut 1400 liter melk fordi tankbilen ikke kom fram på grunn av hullete veier. På Hansnes sier folk at man GÅR fortere til Tromsø enn å kjøre bil.

Hallo: Dette er bare overflaten. Nordnorske veier er en katastrofe. Nord-Norge trenger et skikkelig løft for å reparere veier der folk bor. Folk sier at det er en fornærmelse mot grøftene å kalle veier for grøfter. Dette er virkelig det behovet folk i Nord-Norge trenger: Skikkelige veier, gode veier, trygge veier.

Da bir det en solid avsporing å rope på en jernbane til 120 milliarder kroner fra Fauske til Tromsø. Jernbanen kommer aldri til å erstatte veier på Reinøya og Ringsvasøya. Jernbanen kommer aldri til å svinge innom Hansnes, Brøstadbotn, Finnsnes eller Sørreisa.

Jernbanen til Tromsø kommer aldri til å sikre dårlige veier mellom Tromsø og Alta.

Kan noen rope Hallo! til samferdselens Maran Ata? Til misjonærer som skrik på en jernbane, mens folk flest treng veier - gode og solide veier, fremfor alt: sikre veier.

Men én ting skal menigheten ha: Samferdselsens Maran Ata-bevegelse har fått politikere og partier ned i "knestående". De er villig til alt for å slippe unna.

No må vi benytte sjansen, når de står der på kne: Vi må sikre solide bidrag til trygge veier i Nord-Norge, no har vi sjansen til å spise oss halvkvalm og mett på samferdselskaka.

Snu sporet mens vi har sjansen!